Ședință solemnă a Parlamentului de la București, cu participarea unei delegații din R.Moldova

  • 27 Martie 2018 19:44
0%
00:00:00
00:00:00

O ședință solemnă a Parlamentului de la București a avut loc marți, 27 martie, pentru a marca împlinirea unui secol de la Unirea Basarabiei cu România. La ședință a participat și o delegație a Parlamentului și Guvernului din Republica Moldova. Ședința s-a încheiat cu adoptarea unei declarații solemne pentru celebrarea Unirii Basarabiei cu țara-mamă, România, la 27 martie 1918. Documentul reflectă unitatea poporului și a limbii române. 

La ședința solemnă a celor două camere a Parlamentului de la București au fost evocați membri generației Marii Uniri de la 1918. De asemenea, politicienii au vorbit despre relațiile actuale din Republica Moldova și România.

Președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, a subliniat în ședința Parlamentului că Unirea de la 1918 a fost un ideal românesc legitim și a spus că ar dori unirea cu Moldova.

„Domnule președinte al Parlamentului Candu, domnule vicepremier Leancă, chiar nu aveam atâta curaj să spunem clar ce vrem? Eu o spun deschis, eu vreau să ne unim cu Moldova. Vreau să fim împreună în Europa doar ca o singură națiune.”

La rândul său, președintele Parlamentului de la Chișinău, Adrian Candu, a vorbit mai mult despre proiectele comune și despre importanța investițiilor Românești în Republica Moldova.

Temelia relațiilor absolut speciale dintre Republica Moldova și România se bazează pe comuniunea de limbă, istorie, civilizație și cultură. Republica Moldova are nevoie de o Românie puternică. Este absolut vital ține de consensul pe care vrem să-l avem din partea clasei politice românești întru susținerea parcursului european al Republicii Moldova. România trebuie să rămână cel mai fidel și mai solid partener. Nu putem schimba parcursul istoric, dar putem construi împreună drumuri și afaceri”.

Aspirațiile europene ale Republicii Moldova sunt susținute și de Casa regală a României, a declarat în plenul Parlamentului Custodele Coroanei române, Alteța Sa, Margareta.

„Astăzi, datoria de a sprijini pe frații noștri din afara granițelor României nu trebuie să cunoască limite și nici condiționări. Coroana Regală continuă să sprijine aspirațiile europene ale Republicii Moldova. Afecțiunea și respectul de care Casa Regală se bucură în țară-soră e cel mai frumos dar pe care ni-l poate oferi.”

La finalul ședinței Parlamentului de la București, a fost adoptată Declarația pentru celebrarea Unirii Basarabiei cu Țara Mamă, România.

În declarație se spune că Parlamentul României, „consideră ca fiind pe deplin legitimă dorința acelor cetățeni ai Republicii Moldova care susțin unificarea celor două state ca o continuare firească în procesul de dezvoltare și afirmare a națiunii române și subliniem că acest act depinde de voința acestora, și declară că România și cetățenii ei sunt și vor fi întotdeauna pregătiți să vină în întâmpinarea oricărei manifestări organice de reunificare din partea cetățenilor Republicii Moldova, ca o expresie a voinței suverane a acestora”, se arată în documentul votat.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
7,18
Cer senin
Umiditate:85 %
Vint:5,14 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău