Ședință de urgență a Guvernului Greciei: Nicio cerere nouă de azil nu va mai fi acceptată timp de o lună

  • 02 Martie 2020 11:09
Ședință de urgență a Guvernului Greciei: Nicio cerere nouă de azil nu va mai fi acceptată timp de o lună

Au fost din nou violențe la granița Turciei cu Grecia, unde mii de imigranți încearcă să pătrundă în Uniunea Europeană. Au forțat trecerea și au fost respinși cu gaze lacrimogene de poliția elenă. Guvernul de la Atena, care a convocat duminică seară o întâlnire a Consiliului de Securitate, spune că în ultimele 24 de ore a împiedicat intrarea ilegală a 10.000 de imigranți. Sute de oameni au ajuns, totuși, cu bărcile, pe insulele grecești, scrie Digi24.ro.

Grecia este în alertă maximă, după ce Turcia a anunțat că îi va lăsa pe imigranți să treacă spre Uniunea Europeană. Mii de oameni sunt deja la granița dintre cele două țări, notează sursa citată.
Stelios Petsas, purtător de cuvânt al guvernului grec: „Situația actuală reprezintă o amenințare activă, severă și asimetrică pentru securitatea națională a țării”.

Autoritățile elene au întărit patrulele la frontierele terestre și maritime cu Turcia și au ridicat alerta de securitatea la nivelul maxim. Totodată, anunță că vreme de o lună nu vor mai accepta nicio cerere nouă de azil. Oricine intră ilegal în Grecia va fi trimis înapoi.

Nu am venit aici să cerșim mâncare, ci pentru o viață mai bună. Unde e umanitatea?”, spune un refugiat.

De două zile, la frontiera dintre Grecia și Turcia au loc confruntări între imigranți și forțele de ordine

Armata și poliția au folosit gaze lacrimogene și grenade asurzitoare și au întins noi role de sârmă ghimpată pentru a-i opri pe cei care vor cu disperare să ajungă în Uniunea Europeană.

Grecia estimează că, într-o singură zi, a blocat intrarea ilegală a aproape 10.000 de persoane.

Nu vom ceda! Cu voia lui Allah, vom continua să înaintăm, fiindcă nu mai putem trăi aici.  Speranța noastră e într-un viitor mai bun, pentru mine și pentru copiii mei. În Turcia nu avem nicio speranță, niciun viitor.”, adaugă alt refugiat.

Potrivit Organizației pentru migrație a Națiunilor Unite, cel puțin 13.000 de oameni se află la granița de 200 de kilometri a Turciei cu Grecia. Cei mai mulți ar veni din Afganistan.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
12,18
Nori împrăștiați
Umiditate:79 %
Vint:2,57 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău