Ședința Curții Constituționale continuă: reprezentanții Guvernului au înaintat un demers, solicitând să fie anexate la dosar alte probe

  • 13 Iunie 2023 14:17
Ședința Curții Constituționale continuă: reprezentanții Guvernului au înaintat un demers, solicitând să fie anexate la dosar alte probe

Ședința Curții Constituționale în cadrul căreia este examinată legalitatea Partidului Șor continuă și astăzi. Reprezentanții Guvernului au mai înaintat un demers, solicitând să fie anexate la dosar alte probe, inclusiv video ce se referă finanțarea ilegală a partidului. Solicitarea a fost admisă de curte, transmite Radio Chișinău.

Reprezentantul Guvernului, Eduard Digore, a mai înaintat un demers, solicitând să fie anexate la dosar alte probe, inclusiv video ce se referă finanțarea ilegală a partidului. Este vorba despre imaginile din cadrul materialelor prezentate anterior de Procuratura Anticorupție, dar respinse de către judecători. Apărătorii partidului Șor au cerut respingerea respectivei cereri, întrucât ar fi una tardivă. Denis Calaida:

„La pregătirea pricinii s-a oferit un termen, acest termen deja nu s-a respectat. A doua oră vine cu demers de respectare a actelor. Noi în așa mod vom examina la infinit”, spune Denis Calaida.

Într-un final, magistrații au admis acest demers.

La începutul ședinței, judecătoarea Domnica Manole a întrebat despre pertinența documentelor anexate la dosar, prezentate de reprezentantul Guvernului, cu informații oferite de SIS cu privire la acțiunile de protest organizate de către Partidul „Șor. Avocatul Executivului, Eduard Digore, susține că acestea reflectă metodele de spălare a banilor și modul indirect de finanțare a partidului.

 „În aceste informații se conțin numele a cel puțin două persoane ce fac parte din conducerea partidului. Este vorba despre o societate Stevart, gestionată de către soția lui Denis Ulanov, care indică că încasează lunar 625 mii de lei de la SRL DFM (n.r: operator Duty Free din Moldova.) Banii sunt extrași de către domnul Ulanov, periodic, în numerar, de pe cardul soției în tranșe câte 300 de mii de lei. E doar un exemplu pentru a aduce la cunoștința Curții că este vorba despre implicarea inclusiv a conducerii partidului”, susține Eduard Digore.

Prezent în sală, Denis Ulanov a declarat că această informație este o aberație, și că au fost verificată de mai multe instituții care nu ar identificat încălcări:  

„Eu am dreptul să depun cerere de chemare în judecată în privința acestui reprezentat, pe motivul răspândirii falsurilor. În ceea ce privește spălarea banilor, coruperea alegătorilor. Dacă noi nu avem nicio sentință în această privință, acestea sunt doar aberații”, spune Denis Ulanov.

Amintim că în toamna trecută Executivul a cerut Curții Constituționale să se pronunțe asupra legalității Partidului Șor, în contextul în care formațiunea era acuzată că a acționat în contradicție cu principiile statului de drept și a pus în pericol suveranitatea și independența R. Moldova, fiind finanțată din exterior și sprijinită de către serviciile secrete ruse.

Examinarea sesizării respective a început la data de 10 mai și a fost întreruptă o săptămână mai târziu pentru a da timp celor două părți să-și pregătească pledoariile. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:35 %
Vint:5,14 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
14
Thu
17
Fri
17
Arhivă Radio Chișinău