Ședința CUC | Tiraspolul, deranjat de informațiile prezentate de OSCE privind posturile ilegale de control și încearcă să nege mandatul acestei organizații

  • 17 Iulie 2020 09:52
Ședința CUC | Tiraspolul, deranjat de informațiile prezentate de OSCE privind posturile ilegale de control și încearcă să nege mandatul acestei organizații

În cadrul ședinței Comisiei Unificate de Control (CUC), reprezentanții Misiunii OSCE au informat despre fixarea unor posturi „grănicerești” între satele Roghi și Cocieri, dar și la periferia orașului Bender, pe strada Timireazev, lângă calea ferată. Informația prezentată i-a deranjat enorm pe exponenții transnistreni, care au încercat să nege mandatul acestei organizații, se arată, într-un comunicat al Comisei.

În condițiile în care observatorii militari sunt împiedicați să-și exercite atribuțiile, reprezentanții Chișinăului au propus anterior antrenarea mai intensă a reprezentanților Misiunii OSCE în Moldova în monitorizarea Zonei de Securitate, așa cum stabilesc „Principiile de cooperare dintre Misiunea OSCE în Moldova și Comisia Unificată de Control”.

Potrivit comunicatului CUC, un element esențial pentru detensionarea situației în Zona de Securitate este deblocarea activității observatorilor militari. La acest capitol exponenții Tiraspolului cer să fie inspectate penitenciarele din subordinea Administrației Naționale a Penitenciarelor, amplasate de zeci de ani în Bender, dar resping categoric documentarea posturilor ilegale prin prisma prevederilor documentelor de bază ale operațiunii de pacificare. 

„Sfidarea de către Tiraspol a acestor documente, care au pus capăt luptelor pe malurile Nistrului, nu are margini. Pentru a-și păstra posturile ilegale, reprezentanții transnistreni în Comisie nu agreează nici efectuarea unei analize complexe a situației actuale în Zona de Securitate, ca urmare a instalării așa-numitor „grăniceri”, nici propunerea de a examina activitatea Comandamentului Militar Întrunit începând cu 12 martie curent”, afirmă reprezentanții Chișinăului. 

Posturile ilegale apărute în perioada stării de urgență în Zona de Securitate sunt instalate cu încălcarea prevederilor Acordului moldo-rus din 21 iulie 1992 și, în acest sens, periclitează tot mai mult echilibrul de forțe în Zona de Securitate, dar și afectează grav libera circulație a cetățenilor, iar într-un final, compromit operațiunea de pacificare în rândul populației de pe ambele maluri ale Nistrului. Chișinăul își va menține poziția tranșantă asupra posturilor ilegale până în momentul în care acestea vor fi eliminate, se menționează într-o declarație a Delegației Republicii Moldova difuzată la ședința Comisiei Unificate de Control din 16 iulie.

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:3,6 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău