Ședința Comisiei parlamentare pentru securitate națională a eșuat. PSRM a părăsit sala

  • 04 Mai 2016 13:01
Ședința Comisiei parlamentare pentru securitate națională a eșuat. PSRM a părăsit sala

Ședința Comisiei parlamentare pentru securitate națională, apărare și ordine publică planificată pentru miercuri, 4 mai, nu a avut loc din lipsă cvorum, după ce deputații Partidului Socialiștilor au părăsit ședința.

Aceștia s-au arătat nemulțumiți de faptul că pe ordinea de zi nu au fost incluse două chestiuni – una cu privire la traversarea frontierei de stat de către forțele militare ale NATO și alta cu privire la survolarea spațiului aerian al Republicii Moldova de către două aparate de zbor cu numere neidentificate, transmite IPN.

În debutul ședinței, deputatul PSRM, Ghenadi Mitriuc, a declarat că armata NATO a trecut ilegal frontiera de stat întrucât atunci când li s-au solicitat documentele necesare, aceștia nu le-au prezentat. „Nici livrete militare nu au avut, noi am fost la vamă”, a declarat Ghenadi Mitriuc.

Totodată, deputații socialiști au solicitată să fie inclusă pe ordinea de zi și chestiunea cu privire la survolarea spațiului aerian al Republicii Moldova de către două aparate de zbor cu numere neidentificate. Deputații au solicitat audierea ministrului apărării, Anatol Șalaru, referitor la acest subiect. Potrivit lor, cele două aparate s-au aflat în spațiul aerian moldovenesc timp de 16 ore, fotografiind teritoriul Republicii Moldova, inclusiv din stânga Nistrului. Socialiștii susțin că aparatele de zbor au decolat și aterizat în orașul Iași din România.

Președintele comisiei, Veaceslav Untila, a afirmat că ar fi inclus chestiunea în ordinea de zi, dacă deputații socialiști ar fi formulat clar cerința. „Mă deranjează că încearcă destabilizarea situației atât în cadrul comisiei, Parlamentului, cât și în întregime în Republica Moldova”, a declarat Veaceslav Untila. Potrivit lui, coloana de ostași ai NATO a venit în Republica Moldova să ajute Armata Națională în activitatea ei specială. Președintele comisiei a menționat că aceștia vin anual în Republica Moldova începând cu anul 2006, atunci când a fost adoptat Planul Individual de Acțiuni în cadrul Parteneriatului.

Deputații socialiști, împreună cu activiștii „Gărzii Tinere”, au blocat marți, 3 mai, timp de o oră, drumul la intrarea în țară, de la postul vamal Sculeni. Aceștia au verificat actele soldaților americani și a tehnicii militare care trec hotarul Moldovei pentru a participa la exerciții militare, dar și la expoziția planificată pentru 9 mai în centrul capitalei

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
5,52
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău