Securizarea sectorului energetic, o prioritate pentru Republica Moldova

  • 28 Mai 2019 15:30
Securizarea sectorului energetic, o prioritate pentru Republica Moldova

Vulnerabilitatea sectorului energetic al Republicii Moldova are drept cauze dependența de importurile de gaze naturale și energie electrică, infrastructura învechită și tarifele care ies din rigorile economice – menționează analistul IDIS Viitorul, Ion Tăbârță, care consideră că aderarea Republicii Moldova la Comunitatea Energetică Europeană ar reprezenta soluția pentru probleme existente în sectorul energetic, transmite IPN.

În Buletin informativ: Securitatea energetică a Republicii Moldova – între trecut și viitor, Ion Tăbârță scrie că angajamentele care ar fi luate în cadrul Comunității Energetice Europene ar duce la diversificarea surselor de aprovizionare energetică, demonopolizarea și liberalizarea pieței energetice, separarea activităților în domeniul energetic, renovarea și modernizarea infrastructurii, tarife nediscriminatorii pentru consumatori.

Potrivit analistului, odată cu semnarea Acordului de Asocierea cu UE, Republica Moldova a înregistrat rezultate bune la transpunerea directivelor europene în legislația  națională, adoptând mai multe legi în domeniul energetic. Cu toate acestea, sunt înregistrate unele întârzieri în privința adoptării unor legi sectoriale în domeniul energetic, cum ar fi legea cu privire la petrol. Ion Tăbârță mai scrie că reformarea și modernizarea sistemului energetic moldovenesc va fi realizată doar după implementarea acestor legi, când va fi asigurată funcționalitatea acestora, principalele instituții responsabile fiind Guvernul Republicii Moldova și ANRE.

În domeniul gazelor naturale, monopolul „Moldovagaz” îngreunează liberalizarea pieței, care este necompetitivă din cauza existenței unei singure surse de import. În context, Ion Tăbârță afirmă că Republica Moldova are derogare de la Comunitatea Energetică Europeană până în anul 2020 pentru a realiza liberalizarea pieței în domeniul gazelor naturale.

Analistul opinează că succesul liberalizării pieței în domeniul energetic este într-o conexiune directă cu modernizarea infrastructurii, dar, în mod special, în dependență directă de realizarea interconexiunilor cu România. Republica Moldova are deja construit un gazoduct cu România, Iași-Ungheni, dar capacitățile acestuia nu sunt în stare să asigure diversificarea energetică. Pentru îndeplinirea acestui obiectiv trebuie de realizat interconexiunea energetică cu UE, care se poate face doar prin intermediul României.

Guvernul Republicii Moldova a încheiat în anul 2015 un memorandum cu cel al României privind realizarea a cinci proiecte de amploare ce ar asigura interconectarea rețelelor de gaze naturale și energie electrică între cele două state dar, până în prezent, este în proces de construcție doar gazoductul Ungheni-Strășeni, restul inițiativelor aflându-se la etapa inițierii.

Pentru a-și securiza domeniul energetic, Republica Moldova trebuie să-l modernizeze și restructureze pentru a putea depăși vulnerabilitățile moștenite din trecut. Ion Tăbârță scrie că acest proces decurge mult mai lent decât era preconizat, existând întârzieri în adoptarea legislației și întârzieri în modernizarea infrastructurii energetice. În condițiile când există sprijin important din exterior, o astfel de atitudine înseamnă că lucrurile se împotmolesc intenționat în interior, consideră analistul IDIS Viitorul.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:96 %
Vint:1,54 m/s
Mon
21
Tue
22
Wed
20
Thu
21
Fri
23
Arhivă Radio Chișinău