Security Forum Chișinău | Cristian Leon Țurcanu: Statutul de neutralitate poate fi garantat doar de o capacitate proprie reală de apărare concomitent cu respectarea sistemului de drept internațional

  • 12 Octombrie 2022 18:10
Security Forum Chișinău | Cristian Leon Țurcanu: Statutul de neutralitate poate fi garantat doar de o capacitate proprie reală de apărare concomitent cu respectarea sistemului de drept internațional

Agresiunea rusă în Ucraina, în particular ultimele atacuri cu rachete împotriva populației civile de acum două zile, au demonstrat că întreaga omenire este pusă în pericol, susține Ambasadorul României în Republica Moldova, Cristian-Leon Țurcanu, care a participat astăzi la Forumului de securitate „Construim Reziliență, asigurăm Stabilitate și cream Bunăstare”, care se desfășoară pe 12 și 13 octombrie la Chișinău.

În discursul său diplomatul a accentuat importanța unor instituții și personal bine pregătite, echipamente moderne de apărare și parteneri de încredere alături drept condiții indispensabile pentru a asigura securitatea unui stat și a cetățenilor săi.

În context, Cristian Leon Țurcanu a menționat că România a acordat sprijin necondiționat Chișinăului  pentru a face față provocărilor generate de războiul din Ucraina și pentru a contracara efectele și acțiunile destabilizatoare ale Rusiei și a vectorilor săi de pe teritoriul Republicii Moldova.

În opinia diplomatului, în condițiile actuale, când prin agresiunea sa injustă și nejustificată împotriva Ucrainei, Moscova a reconfirmat că doctrina sa, ancorată mai degrabă în trecut decât în realitățile din prezent, duce la acțiuni iraționale, distrugătoare, care produc dezechilibru în întreaga lume, este tot mai necesar ca un stat să aibă o capacitate sigură de apărare, care nu contravine statutului de neutralitate.

Avem exemple mai multe în Europa, unde statul de neutralitate nu a atrofiat instituțiile de apărare (armată, servicii, structuri de apărare a legii), ba din contră, acestea se află la cele mai înalte standarde. Statutul de neutralitate poate fi garantat doar de o capacitate proprie reală de apărare concomitent cu respectarea sistemului de drept internațional – ceea ce Rusia a demonstrat că ignoră cu consecvență”, a menționat Excelența Sa.

Cristian Leon Țurcanu a ținut să precizeze că în planul apărării, România va continua să efectueze exerciții comune cu Forțele Armate ale Republicii Moldova, să sprijine creșterea capacității de apărare, să contribuie la modernizarea echipamentelor, să creeze programe de pregătire pentru personalul structurilor din zona de apărare. 

În discursul său diplomatul a criticat politica Moscovei de a se impune prin  frică, sărăcie și îngrădirea drepturilor fundamentale, fapt ce demonstrează o dată în plus că pentru leadershipul de la Kremlin viața propriilor cetățeni nu are valoare, la fel ca cea a oamenilor pe care îi numesc ”popor frate”.  Agresiunea militară din Ucraina arată că Rusia nu consideră independența și suveranitatea ca fiind drepturi și principii recunoscute internațional ci doar niște ”derogări temporare” valabile în funcție de gândirea conducerii de la Kremlin, susține Ambasadorul României în Republica Moldova.

În același timp Cristian Leon Țurcanu a menționat că războiul început de Rusia împotriva Ucrainei a pus la grea încercare întreaga lume, nu doar Republica Moldova sau România, în situația în care Moscova folosește arma gazului împotriva întregii Europe fără să țină cont de respectarea unor acorduri sau contracte în vigoare.

Potrivit Ambasadorului României la Chișinău, viitorul Republicii Moldova este în UE - un partener rațional, unit, dispus să facă sacrificii și să susțină activ apărarea valorilor fundamentale, iar actuala guvernare de la Chișinău a confirmat prin fapte concrete că își dorește acest lucru. Apartenența la marea familie europeană înseamnă oportunități comerciale, sprijin financiar, credibilitate și îmbunătățirea nivelului de trai - aspecte cheie în consolidarea rezilienței și creșterea securității unui stat.

Republica Moldova și Ucraina și-au exprimat dorința ferm și deschis de a face parte din familia europeană. Au făcut eforturi, reforme și pași concreți pe această cale – aspecte recunoscute de UE, ceea ce a condus la obținerea statutului de țări candidate pentru aderare. Acordul de Asociere și DCFTA oferă oportunități comerciale, sprijin financiar, credibilitate în fața investitorilor și mobilitate pentru toți cetățenii Republicii Moldova. Acestea înseamnă (…)îmbunătățirea nivelului de trai pentru toți cetățenii săi, indiferent de etnie sau minoritatea din care fac parte. Acestea sunt aspecte cheie în consolidarea rezilienței și creșterea securității unui stat, pe lângă componenta militară, respectiv creșterea capacității de apărare”, a menționat diplomatul.

Pacea, securitatea și regulile internaționale vor reveni din nou normă. România rămâne un partener de încredere și un susținător ferm al Ucrainei, condamnă ferm continuarea atacurilor de către Rusia asupra teritoriilor ucrainene și numeroasele victime civile din urma acestora.

Poziția României rămâne neschimbată în ceea ce privește sprijinul pentru Republica Moldova și pentru toți cetățenii săi, pe toate palierele, a adăugat Ambasadorul României în Republica Moldova, Cristian Leon Țurcanu.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
13,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:75 %
Vint:3,6 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău