Securitea și Brexit - subiecte prioritare pe agenda de lucru a summitului de la Bruxelles

  • 22 Iunie 2017 10:45
Securitea și Brexit - subiecte prioritare pe agenda de lucru a summitului de la Bruxelles

Consiliul European, care începe astăzi la Bruxelles, are pe agendă contraterorismul, securitatea și apărarea, granițele externe, migrația ilegală și dezvoltarea economică.

La lucrări participă și președintele României Klaus Iohannis. Prima sesiune de lucru se va concentra pe chestiuni de securitate și apărare.

Agenda Consiliului

Liderii europeni vor discuta despre contraterorism și cum poate fi combătută cel mai eficient radicalizarea. De altfel, Consiliul urmează să susțină întărirea cooperării în ce privește securitatea externă și apărarea. La cina de lucru, vor fi în discuție chestiuni de politică externă în contextul recentelor întâlniri și reuniuni cu SUA și Turcia. Cel mai probabil și președinele Iohannis va prezenta concluziile vizitei sale în Statele Unite, relevante pentru relația cu Uniunea. Așa cum a reieșit din ultimele mesaje, Consiliul își va reafirma susținerea pentru Acordul de la Paris privind schimbările climatice, chiar dacă președintele Trump a retras Statele Unite din această înțelegere.

Brexit în discuție

Pe agendă se află și o evaluare a stadiului de aplicare a acordurilor de la Minsk. În condițiile în care, săptămâna aceasta au început negocierile efective dintre Uniune și Marea Britanie privind Brexit, premierul Teresa May îi va informa pe liderii europeni despre intențiile sale în această chestiune după care cei 27 vor avea o sesiune de lucru pe marginea articolului 50 și urmează să aprobe procedurile de relocare în alte state membre a celor 2 agentii europene care au acum sediul în Marea Britanie. România urmărește să găzduiască Agenția Europeană a Medicamentelor.

Semestrul european

Vineri, la Consiliu, în discuție vor fi economia și comerțul iar președintele Băncii Centrale Europene va prezenta un raport privind situația economică iar liderii europeni vor finaliza semestrul european. După aceea, sefii de state și de guvern vor evalua măsurile privind migrația.

În scrisoarea de invitație la Consiliu pentru liderii europeni, președintele Consiliului European, Donald Tusk a remarcat că reuniunea are loc într-un context nou. Donald Tusk a explicat că reuniunea de astăzi și vineri are loc într-o atmosferă mai optimistă, după ce forțele populiste au tot înregistrat înfrângeri electorale iar sentimentele eurosceptice au început să scadă și Uniunea pare să fie din nou văzută ca o soluție și nu ca o problemă.

Avertismentele lui Tusk

Donald Tusk a avertizat însă că liderii europeni trebuie să demonstreze cetățenilor că sunt capabili să recapete controlul asupra uno evoluții care sperie, ca de exemplu în ce privește amenințările la adresa securității, migrația ilegală și globalizarea necontrolată. Tusk a precizat că la acest Consiliu își dorește progrese în politicile de răspuns în aceste 3 domenii.

Terorism online

În ce privește terorismul, Tusk a atras atenția că e momentul pentru o îmbunătățire a cooperării cu industria online care trebuie încurajată să dezvolte instrumente care să detecteze automat și să elimine conținutul care îndeamnă la terorism și violență. Evident că discuția aici se anunță dificilă de vreme ce în mai multe rânduri diversele companii din industria online au invocat libertatea de exprimare și dificultatea de a deosebi o opinie mai dură de o invitație la atac.

Viteză corectă în apărare

Președintele Tusk dorește și un acord al liderilor europeni pentru lansarea așa numitei Cooperări Structurate Permanente în domeniul apărării. Asta înseamnă dezvoltare de capacități europene de apărare și mai multe operațiuni militare, evident totul în coordonare cu NATO. Interesant e că Donald Tusk a spus că toate statele membre ar trebui să participe iar această cooperare demonstrează că nu se promovează mai multe viteze ci o metodă de lucru prin care toată Uniunea să aibă aceeași viteză, cea corectă. De asemenea, Donald Tusk a îndemnat la un efort financiar mai mare pentru mai buna funcționare a gărzii de coastă libiene pentru a opri migrația ilegală din Mediterana.

Deschidere europeană abuzată

În ce privește globalizarea necontrolată, președintele Consiliului European a spus că pentru a proteja agenda europeană de liber schimb, Uniunea trebuie să demonstreze că poate apăra Europa de cei care vor să abuzeze de această deschidere. De aceea, Tusk invită la o discuție despre cum să fie îmbunătățită reciprocitatea și monitorizarea investițiilor din alte țări care impun restricții incorecte statelor europene.

- See more at: http://www.romania-actualitati.ro/consiliu_european_despre_terorism_si_migratie-104112#sthash.69rt9W4R.dpuf

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:60 %
Vint:7,72 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău