Securitatea energetică, o problemă majoră pentru R. Moldova. Mihai Tîrșu: Trebuie să adoptăm urgent măsuri de obținere a energiei verzi

  • 29 August 2023 13:55
Securitatea energetică, o problemă majoră pentru R. Moldova. Mihai Tîrșu: Trebuie să adoptăm urgent măsuri de obținere a energiei verzi

Securitatea energetică este o problemă majoră pentru Republica Moldova, iar impactul asupra mediului este enorm deoarece deșeurile sunt aruncate în natură și peste tot e plastic. În același timp, autoritățile ar trebuie să ia măsuri pentru a putea obține energie pe cale prietenoasă cu mediul. Opiniile au fost exprimate în cadrul unei dezbateri la IPN cu tema „Dezvoltarea energiei verzi prin colaborarea malurilor Prutului”, transmite Radio Chișinău.

Președintele Consorțiului internațional „Implementarea proiectelor inovative”, Ion Rață, a declarat în cadrul unei conferințe de presă că timp de 30 de ani nu a existat un concept pentru deșeuri, astfel, acestea sunt aruncate în natură, iar impactul asupra mediului este enorm.

„Problema energeticii este o problemă majoră pentru Republica Moldova, pentru că suntem importatori net absoluți de energie. Până astăzi nu a existat un concept, astfel, deșeurile sunt aruncate în natură, iar impactul asupra mediului este enorm și nu mai vorbesc despre factorul vizual, când noi ieșim din casă peste tot vedem plastic și mizerie. Împreună cu ministerul mediului noi am prelucrat o concepție și o înțelegere prealabilă despre faptul că ministerului mediului în cursul acestui an are un angajament extrem de concret finanțat parțial de UE. Mai exact, să formăm în Republica Moldova în jur la 12-14 poligoane – gropile unde să se aducă deșeurile cu sortarea preliminară și totodată, toate aceste deșeuri automat să treacă la prelucrarea primară. Vreau să mă mai opresc la o altă nevoie și problemă, acestea sunt pneurile. Utilizarea cauciucurilor de la mașini până în ziua de astăzi nu are o reglementare cât de cât viabilă”, a declarat Ion Rață.

Noi deja simțim pe propria piele încălzirea globală, de aceea trebuie să fie luate măsuri. Trebuie urgent să fie adoptate noi măsuri de obținere a energiei pe cale prietenoasă cu mediul, a declarat directorul Institutului de Energie, doctorul în științe tehnice, Mihai Tîrșu.

„Dacă noi vrem să atingem neutralitatea climatică așa cum își propune Guvernarea și toți care sunt în fruntea sectorului energetic și a țării, urgent trebuie să adoptăm măsuri de obținere a energiei pe cale prietenoasă cu mediul. Noi deja ne înecăm în cantitatea de deșeuri pe care o avem și mirosurile care persistă prin toate sectoarele din Chișinău, acestea sunt din ce în ce mai insuportabile. Din acest punct de vedere eu aș vedea ca Guvernarea sau cei responsabili de sector să-și schimbe abordarea de implementare a soluțiilor, acestea să fie într-adevăr cu o componentă de inovare foarte mare și să fie competitive. În frunte trebuie să existe inovația și cercetarea ca să fie soluțiile competitive și de durată”, a spus Mihai Tîrșu.

Prezent la eveniment, inventatorul român, Iuliean Horneț a declarat că planeta trebuie să fie mai repede curățată, pentru că încălzirea globală nu iartă:

 „Eu lupt ca guvernele lumii să facă parteneriat cu natura, lupt ca populația să se întoarcă și să fie prietenoasă cu natura pentru că am distrus foarte mult și am rănit-o, iar ea și se răzbună uneori. Vedem că evoluția vremii fenomenelor este din ce în ce mai densă”, a precizat Iuliean Horneț. 

Dezbaterea s-a desfășurat în cadrul proiectului „Dublă integrare prin cooperare și informare”, realizat de Agenția de presă IPN cu finanțarea oferită de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova din cadrul Guvernului României.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
26,24
Cer senin
Umiditate:22 %
Vint:5,14 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
14
Mon
17
Tue
18
Arhivă Radio Chișinău