Securitatea energetică a Republicii Moldova discutată la Moscova și Bruxelles

  • 05 Septembrie 2019 08:15
Securitatea energetică a Republicii Moldova discutată la Moscova și Bruxelles

Obținerea unui credit de urgență pentru achiziționarea și stocarea a aproximativ 400 milioane metri cubi de gaze naturale în lunile ianuarie - februarie 2020, căile de întărire a securității energetice și investițiile în eficientizarea consumului de energie au fost discutate ieri la Bruxelles de către ministrul Economiei și Infrastructurii Vadim Brînzan și directorul general adjunct pentru Politica Europeană de Vecinătate și Negocieri pentru Extindere, Katarina Mathernová.

Potrivit unui comunicat al Serviciul informare Ministerul Economiei, a fost de asemenea  discutată ideea creării unui depozit de stocare a gazelor naturale în Republica Moldova, pentru a asigura securitatea energetică a țării.

Totodată,  părțile au vorbit despre construcția stației back-to-back în Vulcănești, a unei linii de transport de 400 kV între Vulcănești și Chișinău, precum și extinderea stațiilor de transformare Chișinău-Vulcănești.

Tot ieri, Ministrul Brînzan alături de delegația Președintelui Igor Dodon a avut o întrevedere cu vicepreședintele Comisiei Europene, Comisarul pentru Uniunea Energiei, Maroš Šefčovič. Principale subiecte abordate au vizat aprovizionarea cu gaze a Republicii Moldova pentru anul viitor,  colaborarea dintre UE, Republica Moldova și Ucraina pentru securitizarea rutei de furnizare a gazelor naturale, stocarea gazelor naturale în rezervoarele din Ucraina prin ruta tradițională. La fel au fost discutate sursele de alternativă pentru obținere a energiei electrice.

Săptămâna aceasta, pe data de 2 septembrie, în cadrului unei vizite de lucru la Moscova, Ministrul Economiei și Infrastructurii, împreună cu Președintele Republicii Moldova s-au întâlnit cu vicepremierul, reprezentantul special al Președintelui Federației Ruse pentru dezvoltarea relațiilor comerciale și economice cu Republica Moldova, Dmitrii Kozak, precum și cu președintele Consiliului de Administrare al companiei Gazprom, Alexey Miller.

Pe agenda discuțiilor bilaterale au fost incluse un șir de subiecte de actualitate pentru economia țării noastre, printre care și livrările de gaze în Republica Moldova.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
11,24
Cer senin
Umiditate:71 %
Vint:3,09 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău