Securitate cibernetică: Toate statele membre ale UE se angajează să construiască o infrastructură de comunicații cuantice

  • 28 Iulie 18:19
Securitate cibernetică: Toate statele membre ale UE se angajează să construiască o infrastructură de comunicații cuantice

Odată cu recenta semnare, de către Irlanda, a declarației politice de stimulare a capacităților europene în domeniul tehnologiilor cuantice, al securității cibernetice și al competitivității industriale, toate statele membre s-au angajat să conlucreze, împreună cu Comisia Europeană și cu Agenția Spațială Europeană, pentru a construi EuroQCI, o infrastructură securizată de comunicații cuantice care va acoperi întreaga UE, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar, scrie AGERPRES.

Astfel de rețele securizate de comunicații de înaltă performanță vor fi esențiale pentru a răspunde nevoilor Europei în materie de securitate cibernetică în anii următori.

EuroQCI va face parte dintr-o acțiune mai amplă a Comisiei de lansare a unui sistem de conectivitate securizată prin satelit care va pune la dispoziție banda largă de mare viteză peste tot în Europa. Acest plan va furniza servicii de conectivitate fiabile și eficiente din punctul de vedere al costurilor, cu o securitate digitală sporită. Ca atare, EuroQCI va completa infrastructurile de comunicații existente cu un nivel suplimentar de securitate bazat pe principiile mecanicii cuantice - de exemplu, prin furnizarea de servicii bazate pe distribuția cheilor cuantice, o formă de criptare foarte sigură.

„Constat cu mare bucurie că toate statele membre ale UE formează un front comun și semnează declarația EuroQCI - Inițiativa europeană privind infrastructura de comunicații cuantice -, o bază foarte solidă pentru planurile Europei de a deveni un actor major în comunicațiile cuantice. Astfel, îi încurajez pe toți să fie ambițioși în activitățile lor, întrucât rețelele naționale puternice vor constitui fundamentul EuroQCI", a afirmat Margrethe Vestager, vicepreședintele executiv pentru o Europă pregătită pentru era digitală.

La rândul său, comisarul pentru piața internă, Thierry Breton, a apreciat că securitatea cibernetică este, mai mult ca oricând, o componentă esențială a suveranității digitale.

„Mă bucur foarte mult să constat că toate statele membre fac parte, în prezent, din inițiativa EuroQCI, o componentă-cheie a viitoarei noastre inițiative privind conectivitatea sigură, care le va permite tuturor europenilor să aibă acces la servicii de comunicații protejate și fiabile", a adăugat el.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:3,6 m/s
Tue
10
Wed
9
Thu
9
Fri
12
Sat
16

Curs oficial BNM 20 Septembrie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 20.7697 0.0003
USD 17.6283 -0.0238
RON 4.1967 -0.0002
UAH 0.6610 -0.0001
RUB 0.2427 -0.0008
Arhivă Radio Chișinău