Sectorul energiei regenerabile cunoaște o dinamică lentă în R.Moldova

  • 22 Martie 2017 15:16
Sectorul energiei regenerabile cunoaște o dinamică lentă în R.Moldova

În Republica Moldova sectorul energiilor regenerabile cunoaște o dinamică lentă, dar pozitivă, arată un studiu făcut public de Centrul Analitic Independent Expert-Grup, la care face trimitere IPN.

Peste 98% din energia regenerabilă este reprezentată de biocombustibili. Sectorul privat este implicat în producerea electricității în baza utilizării energiilor eoliene, solare și a biogazului, dar ponderea lor în totalul energiei regenerabile este de aproximativ 0,5%, conform informațiilor din 2015.

Printre cauzele ce determină prezenta redusă a exponenților mediului de afaceri în sectorul energiilor regenerabile sunt costurile investiționale excesive și procedurile birocratice. Deși în practica internațională se cunosc diverse scheme de sprijin pentru promovare energiei regenerabile, în Republica Moldova mecanismele utilizate în acest scop se bazează fie pe finanțarea indirectă din banii publici (alocările bugetare către Fondul de Eficiență Energetică), fie pe suportul financiar al donatorilor externi. Alte forme de stimulare financiară pentru producerea energiei regenerabile, cum ar fi facilități fiscale, de creditare sau finanțare bugetară directă nu sunt aplicate.

Autorii studiului menționează că, deși există o lege aprobată de Parlament pentru domeniul energetic, aceasta nu este cuprinzătoare pentru tot sectorul energiilor regenerabile și instituie mecanisme de sprijin doar pentru producerea electricității și a biocarburanților.

Centrul Expert-Grup recomandă eliminarea carențelor legislative ce se referă la susținerea financiară a dezvoltării energiei regenerabile. De asemenea, se impune repartizarea proporțională a surselor bugetare alocate Fondului de Eficiență Energetică, astfel încât o anumită cotă din banii publici recepționați de Fond să fie direcționați strict spre dezvoltarea energiei regenerabile.

Pentru a evita riscul unor concentrări ale producătorilor de electricitate, ar fi oportună fracționarea, pe cât e posibil, în loturi mai mici a capacităților de producție oferite la licitații. Acest fapt ar spori accesul la licitație pentru investitori, inclusiv pentru firmele mai mici. Totodată, ar fi bine de elaborat și de stabilit din start limite clare privind nivelul admisibil al concentrării pe piața energiilor regenerabile. De asemenea, înainte de anunțarea licitațiilor, s-ar impune realizarea investigațiilor privind existența unor eventuale scheme anticoncurențiale, mai menționează autorii studiului.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
3,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Fri
5
Sat
5
Sun
4
Mon
2
Tue
2
Arhivă Radio Chișinău