Secretul fidelității la cuplurile de pinguini

  • 09 Septembrie 2015 11:15
Secretul fidelității la cuplurile de pinguini

Secretul fidelității la unele specii de pinguini este faptul că se văd foarte rar, potrivit unui studiu publicat de revista Biology Letters a Royal Society britanice, citat de Agerpres.

Aceleași cupluri de pinguini se formează în fiecare vară în sezonul de împerechere. Pentru a lămuri acest mister, o echipă de cercetători a studiat cu ajutorul unor instrumente de geolocalizare și al markerilor biochimici zece cupluri de pinguini cu moț auriu monogami dintr-o colonie din Insulele Falkland.

'Am încercat să aflăm dacă partenerii mențin contactul sau dacă se reîntâlnesc în locuri special dedicate regăsirii lor', au precizat cercetătorii. Rezultatul a fost stupefiant: partenerii sunt separați de sute și chiar de mii de kilometri. Pentru unul dintre aceste cupluri distanța a fost chiar de 2.500 km în luna iunie.

La unele specii migratoare, masculii și femelele petrec iarna în zone separate, astfel încât despărțirea lor este implicită. Alta este situația în cazul pinguinilor observați de cercetători. 'Partenerii stau departe unul de celălalt în timpul iernii, dar masculii și femelele se pot amesteca în ariile de iernare. Această constatare ne-a intrigat', afirmă Jean-Baptiste Thiebot de la Institutul național de cercetări polare din Tokyo (Japonia). În cursul anului, cuplurile petrec un timp limitat împreună, stând împreună 20 - 30 de zile în perioada de împerechere, 2-3 zile în timpul incubației și primele 70 de nopți după ieșirea puilor din găoace. Partenerii petrec împreună circa 23% din timp, reprezentând mai puțin de 3 luni pe an.

Ceea ce nu-i împiedică să se regăsească la fiecare întoarcere din călătorie: din zece cupluri studiate, șapte s-au refăcut după perioada de iarnă. Doi pinguini întorși din călătorie fără jumătatea lor s-au împerecheat cu alt partener. Cele patru păsări care lipseau la apel fie s-au integrat în altă colonie, fie au murit pe mare, notează studiul.

'Foarte rar foștii parteneri își aleg o altă pereche', subliniază Jean-Baptiste Thiebot, conducătorul studiului. 'Însă faptul că sunt despărțite de sute de kilometri cea mai mare parte a timpului nu împiedică aceste păsări marine să se împerecheze cu partenerii din anii precedenți', au constatat cercetătorii.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de seară București
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:31 %
Vint:2,57 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău