Secretele tehnicilor folosite de Leonardo da Vinci în picturile sale, descoperite de oamenii de știință

  • 26 Aprilie 2019 12:52
Secretele tehnicilor folosite de Leonardo da Vinci în picturile sale, descoperite de oamenii de știință

Pictorul renascentist Leonardo da Vinci a evitat șevaletul și a combinat culorile direct pe pânză, au anunțat recent oamenii de știință italieni, care au dezvăluit că au reconstituit operele sale pas cu pas, "ca și cum l-ar fi privit în timp ce picta", informează Agerpres.

Folosind un dispozitiv științific pentru a analiza una dintre picturile lui Leonardo da Vinci, "Madona cu fus", cercetătorii de la Universitatea din Florența au anunțat că au putut să identifice, virtual, fiecare mișcare de pensulă pe care celebrul artist italian a făcut-o atunci când a creat această capodoperă în ulei.

Noua tehnologie a demonstrat că Leonardo a evitat să combine culorile pe un șevalet, așa cum procedau contemporanii lui. În schimb, el a aplicat straturi subțiri de vopsea direct pe pânză în culori diferite, unul peste altul, pentru a conferi imaginilor o textură bogată.

"Că Leonardo a folosit tehnica 'velaturii' este un fapt deja cunoscut, deoarece a scris el însuși acest lucru într-un tratat despre artă. Însă, pentru prima dată, am reușit să reconstruim această operă pas cu pas, ca și cum l-am fi privit în timp ce el picta", a declarat cercetătoarea Cecilia Frosini, care a participat la acest proiect, citată de leonartodavinci.weebly.com.

"Astfel, am putut să identificăm tipurile de materiale pentru pictură pe care le-a folosit, numărul de straturi de culoare pe care le-a aplicat, grosimea lor și secvența lor", a adăugat cercetătoarea italiană.

Opera de artă analizată face parte dintr-o colecție din New York și a fost supranumită "Versiunea Ex-Reford", au precizat cercetătorii italieni. Ea este singura versiune - dintr-un lot de mai multe versiuni ale lucrării originale care au supraviețuit până în zilele noastre - despre care oamenii de știință au afirmat că a fost realizată cu certitudine de Leonardo da Vinci.

Cercetătorii italieni au utilizat și un dispozitiv denumit "accelerator nuclear", care lansează particule cu viteze foarte mari către suprafața tabloului, pentru a descifra astfel tehnica de pictură folosită de creatorul lucrării.

Tehnici artistice

Tehnica sfumato:
Leonardo da Vinci a inventat și o tehnică prin care a reușit să "îndulcească" culorile folosind un luciu întunecat în jurul marginilor obiectelor pictate. Această tehnică este cunoscută sub denumirea de "sfumato", ce provine din cuvântul italian "fumo" ("fum"). Metoda produce un efect puternic, în virtutea căruia marginile exterioare ale obiectelor și persoanelor din tablou par a fi ușor estompate de un fel de ceață sau de fum.

Tehnica chiaroscuro:
Leonardo și-a pictat obiectele și personajele din tablourile sale în două dimensiuni, captând însă lumina și umbrele în trei dimensiuni. Această utilizare a luminii și a umbrelor a fost intitulată "chiaroscuro". Folosirea de către Da Vinci a clarobscurului a reprezentat o inovație într-o perioadă în care cele mai multe dintre picturi erau reprezentări plate ale unor obiecte sau persoane. Leonardo a studiat anatomia și făcea schițe detaliate ale tuturor subiecților din picturile sale. A lăsat în urma lui mult mai multe notițe și schițe în carnetele sale de însemnări decât picturile pe care le-a finalizat.

Leonardo da Vinci este considerat unul dintre cei mai mari pictori din toate timpurile. Două dintre picturile sale, "Mona Lisa" și "Cina cea de Taină", se numără printre cele mai copiate și mai imitate picturi din istorie.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
-0,04
Cer acoperit de nori
Umiditate:96 %
Vint:1,03 m/s
Thu
4
Fri
5
Sat
6
Sun
4
Mon
3
Arhivă Radio Chișinău