Secretarul General NATO susține că Afganistanul ar putea deveni un „rai” al teroriștilor după retragerea trupelor alianței

  • 24 Octombrie 14:56
Secretarul General NATO susține că Afganistanul ar putea deveni un „rai” al teroriștilor după retragerea trupelor alianței

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că organizația se confruntă cu o dilemă în ce privește retragerea din Afganistan, în condițiile în care o astfel de mișcare ar putea duce la transformarea acestei țări într-un „rai” al teroriștilor internaționali, transmite DIGI24.ro.

Stoltenberg a afirmat că a rămâne în Afganistan riscă să continue o misiune care a durat aproape două decenii, iar lupta împotriva talibanilor va deveni mai intensă. „Aceasta este o dilemă cu care ne vom confrunta ca alianță”, a afirmat secretarul general al organizației, conform dpa, citat de Agerpres. Miniștrii s-au întâlnit pentru a discuta despre viitorul Alianței în Afganistan, în contextul în care negocierile de pace intra-afgane continuă, iar SUA intenționează să se retragă.

Îngrijorare a stârnit și declarația președintelui american Donald Trump, care a spus că dorește să-și retragă trupele din Afganistan până la Crăciun.

În conformitate cu actualul acord, SUA ar urma să se retragă după ce talibanii se vor fi angajat să respecte încetarea focului și să respecte acordurile încheiate în cadrul negocierilor de pace actuale, ceea ce ar însemna că o retragere completă nu ar avea loc înainte de sfârșitul lunii aprilie 2021.

De asemenea, este de așteptat ca SUA să încheie un acord cu talibanii.

Miniștrii apărării au criticat intenția Washingtonului de a-și retrage trupele mai devreme, temându-se că dacă acest lucru se va întâmpla prea repede, progresul în materie de democrație și drepturile omului ar putea fi reversibil.

Fără SUA, partenerii NATO nu ar putea să continue misiunea în Afganistan.

Vineri, Jens Stoltenberg a cerut din nou talibanilor să reducă ceea ce el a descris ca fiind un „nivel inacceptabil de violență” și să pregătească terenul pentru încetarea focului. 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri Radio Chișinău
Meteo Chișinău
6
Burniță
Umiditate:100 %
Vint:4,6 m/s
Sat
5
Sun
1
Mon
-0
Tue
2
Wed
2

Curs oficial BNM 22 August 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6967 -0.0000
USD 16.6356 -0.0000
RON 4.0711 -0.0000
UAH 0.6064 -0.0000
RUB 0.2255 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău