Secretarul general al ONU le-a cerut talibanilor să acorde fetelor acces gratuit la educație

  • 20 Septembrie 2022 10:00
Secretarul general al ONU le-a cerut talibanilor să acorde fetelor acces gratuit la educație

Secretarul general al ONU Antonio Guterres le-a cerut luni talibanilor să acorde fetelor acces gratuit la educație, relatează dpa.

„De pe această platformă, lansez un apel către autoritățile din Afganistan: Ridicați imediat toate restricțiile privind accesul fetelor la învățământul gimnazial", a spus Guterres, la New York, la începutul unui summit ONU privind educația.

De la revenirea la putere în august 2021, talibanii au împiedicat accesul fetelor la educație după clasa a VI-a, provocând o dezbatere națională. Interdicția crește riscul de marginalizare, violență, exploatare și abuz împotriva fetelor, se arată într-o declarație recentă a ONU.

Revenirea fetelor la școală poate ridica Afganistanul și poate da speranță pentru populație, a indicat ONU, exprimând totodată îngrijorarea că o continuare a unor astfel de măsuri adâncește criza existentă în țară.

Talibanii au anunțat că fetelor din gimnaziu li se va permite din nou participarea la cursuri începând cu clasa a VII-a, în anumite condiții: Fetele trebuie să poarte vălul islamic și să li se predea în clădiri separate de către profesoare.

Odată cu revenirea talibanilor la putere, atacurile Statului Islamic, împreună cu sărăcia, șomajul, migrația și chiar calamitățile au afectat Afganistanul sfâșiat de război. Nicio țară nu a recunoscut de facto guvernul taliban.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
30,24
Cer senin
Umiditate:45 %
Vint:3,09 m/s
Sun
27
Mon
24
Tue
22
Wed
23
Thu
24
Arhivă Radio Chișinău