Secretarul general al ONU lansează un apel la ajutor pentru Afganistan și femeile sale

  • 13 Septembrie 16:43
Secretarul general al ONU lansează un apel la ajutor pentru Afganistan și femeile sale

Secretarul general al ONU a lansat luni un apel urgent la ajutor pentru Afganistan, la începutul unei reuniuni ministeriale în cadrul căreia se dorește adunarea a peste 600 de milioane de dolari, dar și reafirmarea drepturilor femeilor afgane amenințate de talibani, relatează AFP.

"Afganii au nevoie de un colac de salvare" pentru a face față poate "momentului lor cel mai grav", a spus Antonio Guterres, notează Agerpres.

El s-a deplasat la sediul ONU din Geneva, unde mai multe zeci de miniștri din țările donatoare - veniți în persoană sau care vor lua cuvântul prin videoconferință - se vor succeda pentru a promite ajutor Afganistanului, acum condus de talibani după un lung război împotriva unui regim susținut timp de 20 de ani cu mari eforturi de comunitatea internațională.

Unei economii în curs de prăbușire tocmai i s-a adăugat o secetă gravă și pandemia de COVID-19, a reamintit Guterres, subliniind că organizațiile umanitare au nevoie de 606 milioane de dolari până la sfârșitul anului pentru a satisface nevoile a 11 milioane de afgani, dintr-un total de 38 de milioane de locuitori.

El a anunțat că și ONU va debloca 20 de milioane de dolari dintr-un fond de ajutor de urgență pentru a susține imediat acțiunile organizațiilor umanitare.

De asemenea, el a solicitat un acces garantat în țară pentru transportarea ajutorului și a personalului, dar și un acces sigur în zonele care au cea mai mare nevoie.

În scurtele sale afirmații introductive, Guterres a mai insistat asupra "necesității de salvgarda drepturile femeilor și fetelor în Afganistan, inclusiv prin accesul la educație și la alte servicii esențiale".

"Unul dintre punctele pozitive astăzi în Afganistan este o nouă generație de lidere și antreprenoare educate care s-au înmulțit de două decenii", a insistat el, în condițiile în care talibanii încep să impună puțin câte puțin restricții la activitățile femeilor după căderea capitalei Kabul, pe 15 august.

"Femeile și fetele afgane vor să se asigure că progresele nu vor fi șterse, că porțile nu se vor închide și că speranța nu va fi stinsă", a mai spus Antonio Guterres.

De asemenea, el a insistat asupra faptului că ajutorul va trebui să ajute și la prezervarea economiei pe termen lung, pentru ca afganii să poată rămâne și să lucreze la ei în țară.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
13,53
Cer senin
Umiditate:91 %
Vint:2,68 m/s
Sun
12
Mon
11
Tue
10
Wed
10
Thu
15

Curs oficial BNM 16 Octombrie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 20.0616 -0.0000
USD 17.3513 -0.0000
RON 4.0528 -0.0000
UAH 0.6587 -0.0000
RUB 0.2415 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău