Secretarul general al NATO: Ucraina nu se pregătește să folosească o „bombă murdară”. Rusia nu trebuie să folosească un „pretext” pentru o „escaladare”

  • 25 Octombrie 2022 09:32
Secretarul general al NATO: Ucraina nu se pregătește să folosească o „bombă murdară”. Rusia nu trebuie să folosească un „pretext” pentru o „escaladare”

NATO respinge „afirmațiile false" ale Rusiei conform cărora Ucraina se pregătește să folosească o „bombă murdară", a declarat luni secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg, subliniind că Moscova nu trebuie să folosească acest „pretext" pentru o „escaladare", relatează Reuters și AFP.

„Aliații NATO resping această afirmație. Rusia nu trebuie să folosească aceasta ca un pretext pentru o escaladare" a conflictului în Ucraina, a scris Jens Stoltenberg pe Twitter, după convorbiri cu șeful Pentagonului, Lloyd Austin, și cu ministrul britanic al Apărării, Ben Wallace.

Rusia a afirmat luni că Ucraina a intrat în „faza finală" pentru fabricarea unei „bombe murdare", o acuzație pe care Moscova a lansat-o începând de duminică și care a fost respinsă de Kiev și de aliații săi occidentali.

Ucraina și Occidentul văd în această amenințare o pregătire pentru un atac desfășurat sub „steag fals", suspectând Rusia că este dispusă să detoneze ea însăși o "bombă murdară" pentru a justifica o escaladare militară, de exemplu prin folosirea unei arme nucleare tactice ca represalii.

O bombă radiologică sau „bombă murdară" este formată din explozibili convenționali înconjurați de materiale radioactive care sunt diseminate în praf în momentul exploziei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:95 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău