Secretarul general al NATO se va deplasa la Paris ''pentru a înțelege mai bine criticile'' lui Macron

  • 19 Noiembrie 2019 19:00
Secretarul general al NATO se va deplasa la Paris ''pentru a înțelege mai bine criticile'' lui Macron

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, va întreprinde săptămâna viitoare o vizită la Paris, unde va avea o întrevedere cu președintele francez Emmanuel Macron, care a declanșat o dezbatere aprinsă prin comentariile sale conform cărora NATO s-ar afla în ''moarte cerebrală'', a anunțat marți Stoltenberg, informează dpa și AFP, preluat de Agerpres.

Jens Stoltenberg a luat apărarea NATO, susținând că, în pofida divergențelor, aliații "au fost întotdeauna capabili să se unească în jurul obiectivului principal de a se proteja și apăra unul pe altul". Este "responsabilitatea tuturor aliaților" de a se asigura că acest lucru va rămâne neschimbat, a adăugat Stoltenberg.

Afirmațiile lui Macron, făcute într-un interviu pentru revista Economist, au venit după evenimentele din nord-estul Siriei, de unde SUA și-au retras brusc trupele la începutul lui octombrie, ceea ce i-a permis Turciei să lanseze o incursiune împotriva kurzilor care au luptat împotriva grupării jihadiste Stat Islamic în cadrul unei coaliții internaționale. Nici SUA, nici Turcia - ambele țări aliate în cadrul NATO - nu și-au coordonat acțiunile cu Alianța.

"Mă voi deplasa la Paris săptămâna viitoare pentru a discuta cu președintele Macron, pentru a-i înțelege mai bine mesajul și motivele care se află în spatele criticilor" sale, a spus Stoltenberg în timpul unei conferințe de presă la Bruxelles. "Atunci când avem divergențe, cel mai bine este să vorbim despre ele", a subliniat el.

Stoltenberg a respins și criticile privind lipsa de consultare politică asupra problemelor strategice. "NATO discută tot timpul problemele de importanță strategică. O facem la fiecare reuniune. Însă noi suntem o alianță formată din 29 de țări și avem uneori dezacorduri cu privire la abordarea care trebuie adoptată", a subliniat el.

Reproșurile formulate de Franța vor fi discutate miercuri de miniștrii de externe ai țărilor din NATO în cadrul reuniunii lor pregătitoare pentru summitul de la Londra din 3 și 4 decembrie, a precizat Stoltenberg.

"Am avut adesea divergențe", a mai adăugat el, amintind de criza asupra Canalului de Suez din 1956 și de războiul din Irak începând din 2003, "însă am reușit întotdeauna să le depășim". "Va trebui să întărim Alianța, nu să o slăbim. Uniunea Europeană nu poate înlocui NATO. Securitatea Europei depinde de legătura transatlantică. Dacă vom îndepărta SUA de NATO, vom diviza UE și o vom slăbi", a atenționat Stoltenberg.

Ambasadoarea SUA pe lângă NATO, Kay Bailey Hutchison, a exprimat la rândul său "dezacordul total" al Washingtonului față de afirmațiile președintelui francez, subliniind că nu este deloc rațional chiar și numai să te gândești că actualele amenințări pot fi contracarate în afara umbrelei de securitate a NATO. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
8
Cer acoperit de nori
Umiditate:61 %
Vint:0,5 m/s
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Fri
21
Sat
23

Curs oficial BNM 22 August 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6967 -0.0000
USD 16.6356 -0.0000
RON 4.0711 -0.0000
UAH 0.6064 -0.0000
RUB 0.2255 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău