Secretarul general al NATO se declară „îngrijorat” de comportamentul Turciei

  • 15 Martie 2021 18:52
Secretarul general al NATO se declară „îngrijorat” de comportamentul Turciei

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a recunoscut luni că îl „îngrijorează” comportamentul Turciei și încălcările drepturilor democratice în această țară, declarația sa intervenind cu o săptămână înainte de o reuniune a miniștrilor de externe ai Alianței, relatează AFP, citată de Agerpres.

„Mă îngrijorează serios divergențele de viziune (între aliați) în Mediterana orientală, decizia Turciei de a achiziționa sistemul de apărare antirachetă rusesc S-400 și încălcările drepturilor democratice în Turcia, a declarat el într-o conferință video cu membrii Subcomisiei pentru Securitate și Apărare din Parlamentul European.

„NATO grupează în prezent 30 de aliați diferiți, cu geografii diferite, cu diferite coaliții la putere, a remarcat el. „NATO este o platformă de discuții și rolul său este de a reduce tensiunile. Dar aceasta nu înseamnă că nu sunt motive de îngrijorare”, a insistat el.

Stoltenberg a minimalizat până în prezent problemele ridicate de comportamentul Ankarei, comentează AFP.

„Turcia este un aliat important care a jucat un rol esențial în lupta împotriva Daesh (acronimul arab pentru gruparea jihadistă Stat Islamic), care a suferit un număr important de atacuri teroriste și care adăpostește pe teritoriul său mai multe milioane de refugiați, declara el, făcând un bilanț al reuniunii miniștrilor apărării din NATO la 17 februarie.

Atitudinea Turciei a fost criticată de fostul secretar de stat american Mike Pompeo

Atitudinea Turciei a fost criticată de fostul secretar de stat american Mike Pompeo la începutul lunii decembrie, iar poziția noii administrații a președintelui Joe Biden este extrem de așteptată de către aliații membri ai Uniunii Europene, invitați să se pronunțe cu privire la relațiile lor cu Ankara la summitul european programat pentru 25-26 martie.

La ultima sa participare la reuniunea cu omologii săi din NATO, Mike Pompeo denunțase abaterile Turciei de la regulile Alianței și politica faptului împlinit adoptată de Ankara în mai multe crize regionale.

Pompeo a deplâns că Turcia a luat ostatice planurile de apărare și parteneriatele preconizate de NATO și a acuzat Ankara de slăbirea coeziunii Alianței.

Miniștrii de externe din cele 30 de țări membre NATO urmează să se reunească în 23-24 martie. Aceasta va fi prima participare a noului secretar de stat american Anthony Blinken și, potrivit mai multor surse, reuniunea ar putea să aibă loc cu prezență fizică, o premieră de la începutul pandemiei de COVID-19 în 2020.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de vârf cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
15,52
Cer acoperit de nori
Umiditate:58 %
Vint:5,14 m/s
Wed
14
Thu
16
Fri
12
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău