Secretarul general al NATO denunță „retorica nucleară periculoasă” a lui Putin

  • 21 Septembrie 2022 17:13
Secretarul general al NATO denunță „retorica nucleară periculoasă” a lui Putin

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a denunțat miercuri ''retorica nucleară periculoasă'' a președintelui rus Vladimir Putin, care s-a declarat pregătit să utilizeze ''toate mijloacele'' arsenalului său contra Occidentului, relatează Reuters și AFP.

„Este vorba despre o retorică nucleară periculoasă. Nu este ceva nou, el a făcut deja asta de mai multe ori. Vom rămâne calmi și vom continua să sprijinim Ucraina'', a declarat Jens Stoltenberg în marja Adunării Generale a ONU, la New York.

El a ținut să precizeze că NATO nu se va angaja într-un discurs periculos și nechibzuit precum cel al lui Vladimir Putin.

Într-un interviu acordat redactorului-șef al agenției Reuters, secretarul general al Alianței Nord-Atlantice a spus că prima mobilizare din Rusia după Al Doilea Război Mondial nu este o surpriză, dar aceasta va escalada conflictul din Ucraina început prin invazia rusă din 24 februarie.

Potrivit lui Stoltenberg, deciziile anunțate de Putin miercuri dimineață demonstrează ''că războiul nu decurge conform planurilor lui'' și este clar că liderul rus a făcut ''o mare eroare de calcul''.

Președintele rus a anunțat miercuri dimineață o "mobilizare parțială" a rezerviștilor, deschizând calea pentru o escaladare majoră a războiului din Ucraina, în timp ce Moscova pierde teren pe câmpul de luptă. Liderul de la Kremlin a avertizat că Rusia este pregătită să utilizeze "toate mijloacele sale de apărare", inclusiv nucleare, pentru a "se apăra".

„Ne vom asigura că nu există nicio neînțelegere la Moscova despre modul exact cum vom reacționa. Desigur, asta depinde de ce fel de situație sau ce fel de arme pot folosi ei. Lucrul cel mai important este să împiedicăm să se întâmple acest lucru și iată de ce am fost atât de clari în comunicările noastre cu Rusia în legătură cu consecințele fără precedent'', a subliniat Jens Stoltenberg, cu referire la orice utilizare a armelor nucleare de către Moscova.


În opinia liderului Alianței Nord-Atlantice, este dificil de văzut o soluție pe termen scurt atât timp cât Rusia nu acceptă Ucraina ca națiune suverană.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri
Meteo Chișinău
11,24
Cer senin
Umiditate:71 %
Vint:3,09 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău