Secretarul general al NATO cere Rusiei transparență în privința exercițiilor militare

  • 03 Septembrie 2021 20:00
Secretarul general al NATO cere Rusiei transparență în privința exercițiilor militare

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a cerut vineri Rusiei să fie transparentă în privința exercițiilor sale militare 'Zapad-2021' și a numărului de soldați implicați, în contextul în care în Polonia, țările baltice și Ucraina crește îngrijorarea în legătură cu intențiile Moscovei, transmite Reuters, citat de Agerpres.

Precedentele exerciții 'Zapad' de-a lungul frontierei pe care Rusia o are în comun cu NATO au avut loc la scară amplă, spun oficiali ai Alianței, potrivit cărora Moscova a subraportat în mod repetat dimensiunea lor, în pofida regulilor internaționale.

'Rusia ar trebui să se comporte într-un mod predictibil și transparent', a subliniat Stoltenberg pentru Reuters.

Faza principală a acestor exerciții va începe pe 10 septembrie.

Manevrele Zapad, care urmează după o masare de trupe ruse la granițele cu Ucraina în acest an, au amplificat riscul unui accident sau al unei erori de calcul care ar putea declanșa o criză, au spus oficiali NATO.

'Ceea ce am văzut anterior este că numărul de trupe participante la exerciții a depășit semnificativ cifrele anunțate', a menționat Stoltenberg, cerând Moscovei să-și respecte obligațiile revenite din Documentul de la Viena, un acord internațional ce guvernează exercițiile militare în Europa.

Conform unui bilanț alcătuit de NATO Review, o publicație a Alianței, Rusia a desfășurat între 60.000 și 70.000 de militari în cadrul Zapad-2017, dar a declarat numai 12.700.

Rusia, ale cărei forțe vor participa la manevre alături de cele belaruse, afirmă că este dreptul său să întreprindă exerciții militare pe teritoriul propriu și că este clară în privința efectivelor implicate.

Ministerul Apărării din Belarus a indicat în august că exercițiile vor avea loc pe terenuri de antrenament atât din Rusia, cât și din Belarus, și vor fi bazate pe un scenariu în care cele două state sunt atacate.

'Realitatea este că, de la sfârșitul Războiului Rece, Rusia nu a deschis niciodată un exercițiu pentru inspecții obligatorii. Așa încât vom fi vigilenți', a afirmat Jens Stoltenberg.

Experți occidentali cred că operațiunile pe scară largă, cu utilizarea de drone, rachete și arme noi, permit Rusiei să exerseze pentru un război total cu Statele Unite în Europa. NATO spune despre sine că este o alianță defensivă și nu caută niciun conflict.

Tensiunile sunt mari și la granița dintre Belarus și NATO după ce regimul de la Minsk a început să împingă migranți în Lituania spre a pune presiune pe Uniunea Europeană, în replică la sancțiunile UE împotriva guvernului belarus, după cum afirmă oficiali occidentali, chiar dacă Minskul neagă.

Potrivit lui Stoltenberg, 'Belarusul folosește migrația ca o armă'. 'Am decis să trimitem o echipă de experți în Lituania săptămâna următoare, pentru a ajuta Lituania să facă față activităților hibride ale regimului' președintelui Aleksandr Lukașenko, a adăugat secretarul general al Alianței.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
14,4
Cer fragmentat
Umiditate:73 %
Vint:8,23 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău