Secretarul general al NATO avertizează Europa și Statele Unite împotriva „izolaționismului”

  • 19 Septembrie 14:25
Secretarul general al NATO avertizează Europa și Statele Unite împotriva „izolaționismului”

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, intenționează să avertizeze joi Europa și Statele Unite împotriva tentației „izolaționismului”, într-un discurs care va marca sfârșitul mandatului său în fruntea Alianței, în cadrul unui eveniment organizat de German Marshall Fund, la Berlin, relatează AFP.

După zece ani în fruntea NATO, fostul premier norvegian își încheie mandatul pe 1 octombrie și urmează să fie înlocuit de un alt fost șef de guvern, olandezul Mark Rutte, transmite Agerpres.

S-au ridicat voci de ambele maluri ale Atlanticului pentru a cere Americii și Europei să pornească pe căi diferite (…) Izolaționismul nu va garanta securitatea nimănui”, va declara Stoltenberg în acest discurs, din care NATO a făcut publice extrase.

Concentrarea asupra intereselor naționale pe termen scurt în detrimentul cooperării pe termen lung nu ne va aduce beneficii”, avertizează Stoltenberg.

Candidatul republican la Casa Albă, Donald Trump, și-a criticat în repetate rânduri aliații europeni, acuzându-i că sunt „răi platnici”, ajungând chiar până în punctul încât să amenințe că îi va abandona în fața unui atac al Rusiei dacă nu vor contribui suficient la finanțarea NATO.

Relevanța Alianței Nord-Atlantice a fost pusă sub semnul întrebării. Ea a fost considerată ca fiind divizată, învechită, în moarte cerebrală. Însă realitatea este că NATO este puternică, unită și mai importantă ca oricând”, mai subliniază Stoltenberg în ultimul său discurs în calitate de șef al NATO.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de vârf cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
24,4
Cer senin
Umiditate:24 %
Vint:8,23 m/s
Fri
17
Sat
19
Sun
20
Mon
21
Tue
21
Arhivă Radio Chișinău