Secretarul general al CoE: Este necesar un concept strategic al reformei justiției în R.Moldova care să aibă sprijinul activ al tuturor părților interesate, să reflecte obligațiile țării în calitate de stat membru al Consiliului Europei

  • 22 Ianuarie 2020 16:02
Secretarul general al CoE: Este necesar un concept strategic al reformei justiției în R.Moldova care să aibă sprijinul activ al tuturor părților interesate, să reflecte obligațiile țării în calitate de stat membru al Consiliului Europei

Secretarul general al Consiliului Europei (CoE), Marija Pejčinović Burić, a emis un comunicat referitor la reformarea justiției în R.Moldova.

Oficialul european a amintit despre vizita sa din decembrie 2019 de la Chișinău în cadrul căreia a convenit cu autoritățile ca experții Consiliului Europei să ofere asistență în implementarea reformelor care ar crea o justiție independentă și eficientă în R.Moldova.

„Experții noștri au concluzionat că este necesar un concept strategic clar pentru realizarea modificărilor dorite care vor reprezenta baza următoarelor acțiuni, inclusiv la nivel legislativ. Acest concept ar trebui să aibă sprijinul activ al tuturor părților interesate, să reflecte obligațiile țării în calitate de stat membru al Consiliului Europei. Conceptul ar trebui să ofere o viziune strategică potrivită pentru reformele planificate și să se bazeze pe o evaluare detaliată a adevăratelor cerințe care să justifice și să explice inițiativele legislative și politice care urmează să fie urmate. Instituțiile implicate vor trebui să lucreze împreună constructiv și fără grabă pentru a atinge aceste obiective importante”, se arată în declarația Secretarului general al CoE.

„Din păcate, percepția corupției rămâne a fi înaltă, inclusiv în ceea ce privește puterea judecătorească. Ar trebui luate măsuri pentru punerea în aplicare a recomandărilor GRECO privind prevenirea corupției în privința judecătorilor și procurorilor, în special, pentru a preveni numirea și promovarea în funcții de judecător a candidaților cu risc de încălcare a integrității. Într-un sens mai larg, eficiența sistemului anticorupție ar trebui să fie consolidată, iar independența și potențialul principalelor instituții responsabile de prevenirea și combaterea corupției ar trebui să fie garantate”, a subliniat Secretarul general.

Ea a menționat că „toate măsurile de reformare a sistemului judiciar trebuie să corespundă Constituției, căci, în caz contrar, ar trebui făcute modificări în conformitate cu standardele europene”.

„R.Moldova ar trebui să pună în aplicare recomandările Comisiei de la Veneția atunci când e vorba de rolul și mandatul Consiliului Superior al Magistraturii și de măsuri de actualizare a sistemului judiciar sau asigurarea integrității acestuia. Este important ca toate acțiunile să fie adecvate și proporționale cu obiectivele, precum și să fie distinse clar problemele ce țin de onestitatea judecătorilor și cele ce țin de competența lor”, a spus Marija Pejcinovic Buric.

Potrivit oficialului european, „înainte de a examina vreo evaluare de amploare, ar trebui să fie utilizate pe deplin procedurile disponibile pentru asigurarea integrității sistemului judiciar, în special, procedurile penale și/sau disciplinare în cazuri concrete, inclusiv corupția, și aplicarea eficientă a schemelor de declarare a activelor”. 

Marija Pejčinović Burić a atenționat că demiterea în masă a judecătorilor și procurorilor ar putea perturba funcționarea sistemului judiciar, ar putea duce la numeroase adresări la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) și, prin urmare, astfel de decizii trebuie luate cu multă precauție.

„Recomandăm autorităților să lucreze activ pentru a asigura un consens cât mai larg cu privire la toate măsurile de reformă, discutând cu toate părțile interesate. Suntem gata să continuăm colaborarea cu autoritățile, deoarece le desfășoară acest proces important pentru țară pentru a asigura independența, onestitatea și profesionalismul sistemului judiciar”, a spus Marija Pejcinovic Buric.

Menționăm că în cadrul întrevederii cu premierul Ion Chicu, șeful Delegației CoE a evidențiat necesitatea implicării active a tuturor părților interesate la etapa de elaborare a proiectului de lege privind reforma justiției. „Suntem aici ca să ajutăm, să minimizăm riscurile. Vom fi parteneri în acest proces. Suntem gata să oferim sprijinul necesar Republicii Moldova, în materie de consultanță, dar și asistență tehnică pentru implementarea cu succes a reformei justiției”, a mai spus oficialul, citat într-un comunicat de presă remis de Guvern.

Experții Consiliului Europei au recomandat Guvernului Republicii Moldova să asigure un proces veritabil de discuții publice a proiectelor de lege cu toate părțile interesate, inclusiv cu judecătorii și societatea civilă. După care, proiectul va putea fi remis Comisiei de la Veneția pentru expertiză. Părțile au agreat că proiectul de lege privind evaluarea judecătorilor ar putea fi remis pentru expertiză în cadrul ședinței plenare din luna iunie 2020.

 

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: De la ABC la BAC
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:5,14 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău