Secretarul de stat al Ministerului Justiției | Nu am reușit să convingem societatea că justiția nu doar se face, dar și se vede că se face

  • 22 Ianuarie 2019 08:11
Secretarul de stat al Ministerului Justiției | Nu am reușit să convingem societatea că justiția nu doar se face, dar și se vede că se face

Secretarul de stat la Ministerul Justiției, Nicolae Eșanu, spune că în pofida eforturilor depuse, Ministerul nu a reușit să convingă societatea că justiția nu doar se face, dar și că se vede că se face.

Despre aceasta a vorbit secretarul de stat în cadrul emisiunii „Țara” de la postul de televiziune Vocea Basarabiei TV, transmite IPN.

„Putem noi să avem cei mai buni judecători din lume, care să adopte cele mai bune hotărâri, dar în măsura în care oamenii percep că justiția nu este independentă, înseamnă că avem o problemă”, a declarat Nicolae Eșanu.

Potrivit lui, pe lângă eforturile care se fac pentru a schimba lucrurile în domeniul justiției, ar trebui să se acorde o atenție mai mare comunicării. „Noi facem multe lucruri, dar foarte rar venim să vorbim despre aceasta și să arătăm ce am făcut”, a declarat secretarul de stat. În particular, Nicolae Eșanu spune că Republica Moldova a reușit să implementeze cele mai inovatoare elemente în domeniul justiției.

Secretarul de stat recunoaște că în domeniul justiției mai sunt restanțe, unele dintre acestea - notorii. Cea mai mare restanță Nicolae Eșanu o consideră numirea judecătorilor pe așa-numita perioadă de probă de cinci ani, prevăzută de Constituție. „În opinia experților, una dintre cele mai mari probleme este când judecătorul nu are stabilitate în funcție, nu este numit pe viață și atunci când ia o decizie, trebuie să se gândească de două ori ce decide pentru ca aceasta să nu influențeze cariera lui”, spune juristul.

De asemenea, Nicolae Eșanu susține că actualmente politicul din Republica Moldova nu are nicio posibilitate legală de a influența soarta unui judecător pentru că există un mecanism unic de numire a magistraților prin care Consiliul Superior al Magistraturii are cuvântul decisiv în procesul de numire a judecătorilor. „Președintele statului sau Parlamentul pot respinge o singură dată candidatura, dar dacă CSM o propune încă o dată, șeful statului este obligat să numească acea persoană în funcție”, explică secretarul.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:86 %
Vint:1,54 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău