Secretarul de stat, Dinu Toderașcu, a primit la MAEIE o delegație parlamentară franceză

  • 24 Septembrie 2019 16:58
Secretarul de stat, Dinu Toderașcu, a primit la MAEIE o delegație parlamentară franceză

Consolidarea diplomaţiei parlamentare moldo-franceze, sprijinul ferm al Franţei pentru implementarea agendei de reforme în Republica Moldova, dar și intensificarea cooperării comercial-economice, au fost printre subiectele discutate la întrevederea secretarului de stat, Dinu Toderașcu, cu delegaţia Grupului de prietenie Franţa – Republica Moldova din cadrul Adunării Naţionale a Franţei, care se află într-o vizită la Chişinău.

Diplomatul moldovean a apreciat înalt dinamismul cu care se dezvoltă relaţiile bilaterale moldo-franceze, precum şi sprijinul ferm pe care îl manifestă Franţa pentru implementarea agendei de reforme în Republica Moldova. În contextul recentei vizite a secretarului de stat francez pentru afaceri europene, Amélie de Montchalin, vizita întreprinsă de către parlamentarii francezi, reprezentând 5 comisii parlamentare şi 4 grupuri politice, a reafirmat interesul Franţei faţă de situaţia politică şi parcursul european al ţării noastre şi a oferit ocazia de a consolida diplomaţia parlamentară moldo-franceză.

La rândul său, preşedintele Grupului de prietenie Franţa – Republica Moldova din cadrul Adunării Naţionale a Franţei, Jean-Michel Mis, a salutat programul ambiţios al Guvernului Republicii Moldova, reconfirmând rolul important al ţării noastre în cadrul Parteneriatului Estic și  exprimând voinţa de a dezvolta o cooperare durabilă, bazată pe un dialog aprofundat dintre ţările noastre.

Deputaţii francezi au manifestat interes faţă de întregul spectru al relaţiilor bilaterale moldo-franceze. Au fost discutate perspectivele intensificării cooperării comercial-economice şi negocierea Convenţiei fiscale care va facilita activitatea companiilor franceze în Republica Moldova şi atragerea investiţiilor în țara noastră.

Totodată, a fost afirmată deschiderea Franţei faţă de cooperarea în sectorul agricol, care va permite preluarea bunelor practici şi a tehnologiilor franceze în modernizarea acestui sector în Republica Moldova.

Dinu Toderaşcu a subliniat importanţa cu care sunt tratate subiectele privind diaspora Republicii Moldova în Franţa, printre care recunoaşterea permiselor de conducere, a diplomelor, cooperarea în domeniul securităţii sociale, precum şi mobilitatea tinerilor 

Interlocutorii au mai discutat, de asemenea și o serie de subiecte prioritare pe agenda bilaterală moldo-franceză, precum cooperarea în cadrul Consiliului Europei, programul guvernamental de combatere a schimbărilor climatice, reglementarea conflictului transnistrean, cooperarea pe dimensiunea europeană, precum şi relaţiile în domeniul culturii şi educaţiei. 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chişinău
21,06 °C
cer senin
Umiditate:15 %
Vint:1 m/s
Thu
14 °C
Fri
13 °C
Sat
9 °C
Sun
9 °C
Mon
12 °C

Curs oficial BNM 08 Aprilie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 20.2014 0.0726
USD 18.5683 -0.0686
RON 4.1806 0.0129
UAH 0.6855 0.0009
RUB 0.2460 0.0023
Arhivă Radio Chișinău