Secretarul de stat american pledează la Haga pentru ''condiții de concurență echitabile'' cu China

  • 03 Iunie 2019 17:25
Secretarul de stat american pledează la Haga pentru ''condiții de concurență echitabile'' cu China

Secretarul de stat american Mike Pompeo a declarat luni că SUA încearcă să asigure "condiții de concurență echitabile" cu China, căreia Washingtonul îi reproșează practici comerciale necinstite, relatează Reuters, preluat de Agerpres.

Mike Pompeo a discutat luni la Haga cu omologul său olandez, ministrul de externe Stef Blok, în marja Summitului global al antreprenorilor, pe agenda discuțiilor dintre cei doi fiind inclusă și problema amenințărilor de securitate legate de noile rețele de telecomunicații 5G.

Președintele american Donald Trump vrea să se asigure că firmele chineze și cele americane fac afaceri în condiții egale, a afirmat secretarul de stat al SUA.

"Suntem foarte preocupați că societățile occidentale, cele americane și altele care intră pe piețele chineze nu sunt tratate în același fel în care sunt tratate companiile chineze care intră pe piețele occidentale", a spus Pompeo.

"Nu este comerț deschis când o companie poate să vină aici și să investească în Olanda, iar atunci când o companie olandeză vrea să investească în țara lor (China) trebuie să informeze Partidul Comunist Chinez", a notat el.

Reuters amintește că SUA, care au trecut pe "lista neagră" gigantul chinez al telecomunicațiilor Huawei, își descurajează aliații europeni de la folosirea tehnologiei puse la dispoziție de aceasta, care ar putea permite spionarea lor de către statul chinez.

"Am fost foarte clari: rugămintea noastră este ca aliații și partenerii și prietenii noștri să nu facă nimic care ar putea pune în pericol interesele noastre de securitate comune sau ne-ar putea limita capacitatea de a împărtăși informații sensibile", a adăugat Mike Pompeo.

În ce-l privește, ministrul olandez de externe a declarat că, deși Olanda dorește să-și alinieze politicile cu aliații săi, fiecare țară trebuie să ia propriile decizii în materie de securitate.

Stef Blok a menționat că "o echipă de experți analizează considerațiile de securitate legate de licitația pentru 5G" și că o serie de schimbări în procedura de licitație pentru atribuirea de frecvențe 5G ar putea fi anunțate din această vară.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Istoria la pachet cu Gheorghe Cojocaru
Meteo Chișinău
16,63
Cer senin
Umiditate:76 %
Vint:3,09 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău