Secretarul de stat american Mike Pompeo începe un turneu european cu o vizită în Germania

  • 31 Mai 2019 11:31
Secretarul de stat american Mike Pompeo începe un turneu european cu o vizită în Germania

Șeful diplomației americane, Mike Pompeo, începe vineri un turneu european cu o primă oprire în Germania, pentru o vizită care a fost amânată în ultimul moment la începutul lui mai, relatează Reuters și AFP, preluat de Agerpres.

Mike Pompeo urmează să se întâlnească vineri în capitala germană cu omologul său Heiko Maas și cu cancelarul Angela Merkel, pentru discuțiile a căror anulare la începutul lui mai a stârnit indignare în Germania, multe voci vorbind de un gest simptomatic pentru starea relațiilor bilaterale dintre SUA și Germania, deteriorate după instalarea lui Donald Trump la Casa Albă.

Într-o întâlnire cu presa înainte de a pleca spre Berlin, Pompeo a reluat apelul administrației americane ca Germania să-și majoreze bugetul militar pentru a-și îndeplini angajamentul ca stat al NATO de 2% din PIB.

"Președintele (american Donald Trump) nu este mulțumit", a subliniat Pompeo. Germania "este o economie importantă și mare în Uniunea Europeană și avem nevoie să fie pe deplin angajată și să consacre resursele adecvate protecției Europei", a insistat șeful Departamentului de Stat.

Pe agenda discuțiilor de la Berlin se află și Iranul, încă un aspect în legătură cu care Berlinul și Washington sunt pe poziții divergente. Vizita de la începutul lui mai a lui Pompeo în Germania a fost amânată din cauza tensiunilor dintre SUA și Iran generate de retragerea Washingtonului din acordul internațional privind programul nuclear iranian și instituirea de sancțiuni americane împotriva Teheranului.

În loc să meargă la Berlin, șeful diplomației SUA a făcut la începutul lui mai o deplasare-surpriză în Irak, pentru a avertiza împotriva unor presupuse amenințări cu atacuri iraniene împotriva intereselor americane. Pompeo a mai explicat joi înainte de a pleca spre Europa că o serie de acte de sabotaj împotriva unor nave din Golf au fost "o tentativă a Iranului de a crește prețul țițeiului pe plan mondial".

Diplomația germană nu a rupt în ce o privește contactele cu republica islamică, iar Mike Pompeo a asigurat că există mai multe canale de comunicare posibile cu Teheranul. Potrivit France Presse, unul dintre acestea ar putea fi Germania sau Elveția, pe care secretarul de stat american o va vizita de asemenea în weekend și care reprezintă deja interesele SUA în Iran.

Alte posibile subiecte sensibile pe agenda discuțiilor americano-germane sunt Ucraina, unde recent a fost ales un nou președinte, dar și proiectul gazoductului Nord Stream 2 dintre Rusia și Germania, căruia Washingtonul i se opune vehement.

Mike Pompeo a indicat joi că va aborda și subiectul Huawei, gigantul chinez al comunicațiilor pentru care Washingtonul l-a declarat un pericol pentru securitatea NATO. Berlinul refuză însă să interzică instalarea în Germania a tehnologiei 5G a Huawei, ale cărui echipamente, susțin SUA, permit Beijingului să-i spioneze pe occidentali.

Următoarele opriri ale lui Pompeo în Europa sunt Elveția, Olanda și Marea Britanie, unde urmează să-l reîntâlnească pe președintele american Donald Trump, așteptat pentru o vizită de stat în perioada 3-5 iunie. 

Sursa:Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
8,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:0,51 m/s
Wed
14
Thu
16
Fri
12
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău