Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken: NATO nu a invadat Ucraina, nu a invadat Georgia, nu a dislocat trupe în R. Moldova

  • 08 Ianuarie 2022 10:20
Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken: NATO nu a invadat Ucraina, nu a invadat Georgia, nu a dislocat trupe în R. Moldova

„NATO nu a invadat Ucraina; NATO nu a invadat Georgia; NATO nu a dislocat trupe în R. Moldova împotriva voinței poporului său”. Declarația aparține secretarului de stat american Antony Blinken și a fost făcută pe 5 ianuarie 2022, în candrul unei conferințe, în contextul situației de la granița dintre Ucraina și Rusia și în contextul consiliului NATO-Rusia care ar urma să aibă loc pe 12 ianuarie curent, informează TVRMOLDOVA.MD.

Potrivit sursei citate, Blinken a fost întrebat despre condițiile prezentate de Rusia în decembrie 2021, pentru negocierile cu SUA și NATO, printre care blocarea discuțiilor privind o eventuală aderare a fostei republici sovietice la cea mai puternică alianță politico-militară.

Moscova a mai cerut încetarea exercițiilor militare și a desfășurării de forțe și armament NATO pe flancul estic, adică în țările Europei centrale și de Est care făceau parte din spațiul său de influență până la prăbușirea regimurilor comuniste.

Totodată, Moscova a mai susținut că relațiile tot mai strânse între NATO și Ucraina au fost cele care au dus la escaldarea tensiunilor din zonă. SUA a răspuns atunci că nu va negocia în public.

Întrebat dacă întâlnirile de săptămâna viitoare SUA va veni cu contrapropuneri specifice pentru negocieri, Blinken a răspuns: „Da, Rusia a ridicat probleme de securitate europeană în declarațiile sale publice și în documentele pe care le-a prezentat. Dar să fim foarte, foarte clari despre asta: NATO nu a invadat Ucraina; NATO nu a invadat Georgia; NATO nu a dislocat trupe în R. Moldova împotriva voinței poporului său. Acestea sunt toate lucrurile, printre multe altele, pe care Rusia le-a făcut în ultimii ani.

În ultimele două decenii, Rusia este cea care a invadat țările vecine; a intervenit în alegerile din alte țări; a folosit arme chimice pentru a încerca să asasineze oponenții guvernului și a făcut acest lucru pe pământ străin; a încălcat acordurile internaționale de control al armelor; s-a retras de la măsurile de consolidare a încrederii și de transparență convenite de mult timp. Și astfel, noi și aliații noștri vom ridica cu siguranță aceste și alte probleme cu Rusia în zilele și săptămânile următoare”.

Blinken a mai accentuat că Statele Unite au îngrijorări și este imperativ ca Rusia să asculte. 

„Și sper – din nou – că putem găsi modalități diplomatice prin aceste conversații, atât bilateral între Consiliul NATO-Rusia, cât și OSCE, pentru a face progrese efectiv. Și, desigur, există ocupația militară în curs de desfășurare în Ucraina, care trebuie rezolvată. Există și un proces pentru asta, procesul Minsk. Și sunt mulți pași elaborați cu mult timp în urmă care, dacă ar fi luați, ar rezolva acest lucru în mod pașnic și ar restabili suveranitatea Ucrainei. Susținem foarte mult acest proces. Susținem munca pe care Germania și Franța încearcă să o facă pentru a aduce Ucraina și Rusia împreună pentru a o promova. Și vom face tot ce putem pentru a facilita acest lucru în săptămânile și lunile următoare”,
 a mai spus oficialul american. 

Secretarul de Stat american a mai afirmat că SUA condamnă consolidarea militară a Rusiei la granițele Ucrainei, precum și retorica din ce în ce mai dură a Moscovei, care continuă să împingă narațiunea falsă conform căreia Ucraina încearcă să provoace un conflict cu Rusia.

Amintim că, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a convocat o întâlnire specială a ambasadorilor alianței cu oficiali ruși în formatul Consiliului NATO-Rusia pentru data de 12 ianuarie 2022, într-o nouă încercare de a dialoga pentru detensionarea crizei din Ucraina.

 
 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Un pământ și două ceruri cu Ana Bantoș
Meteo Chișinău
20,24
Nori împrăștiați
Umiditate:52 %
Vint:4,12 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău