Secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei, apropiat al președintelui Zelenski, și-a înaintat demisia

  • 27 Septembrie 2019 17:48
Secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei, apropiat al președintelui Zelenski, și-a înaintat demisia

Secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei, Oleksandr Daniliuk, unul dintre cei mai apropiați aliați ai noului președinte ucrainean Volodimir Zelenski, a anunțat vineri că și-a înaintat demisia, fără a preciza motivele retragerii sale, informează AFP, preluat de Agerpres.

"Confirm informațiile cu privire la demisia mea", a notat Oleksandr Daniliuk pe pagina sa de Facebook, adăugând că va rămâne în funcție până când Volodimir Zelenski îi va accepta demisia.

Președinția ucraineană a confirmat că a primit cererea de demisie a lui Daniliuk, numit în această funcție în mai, adăugând că președintele "o va analiza după ce va reveni" din SUA, unde participă la cea de-a 74-a Adunare Generală a Națiunilor Unite.

Aceasta este prima demisie din structurile de conducere ale statului ucrainean după instalarea la putere a lui Volodimir Zelenski, ales cu un rezultat convingător președinte al Ucrainei, în aprilie.

Oleksandr Daniliuk nu a explicat motivele retragerii sale, însă analiștii sugerează că acestea ar putea fi legate de reticențele președintelui Zelenski de a rupe legăturile cu un oligarh controversat, Igor Kolomoiski, care încearcă să reia controlul asupra băncii sale naționalizate de urgență în 2016, când era pe marginea falimentului.

"Îmi imaginez că el (Daniliuk) se simțea prost în timp ce se vorbea despre o influență tot mai mare a lui Kolomoiski asupra lui Zelenski și despre riscurile pe care îl comportă acest lucru în ceea ce privește naționalizarea Privatbank", a subliniat economistul Timothy Ash, bun cunoscător în problemele Ucrainei.

Oleksandr Daniliuk, 44 de ani, este o personalitate respectată de finanțatorii occidentali ai Ucrainei. El a fost ministru al finanțelor pe vremea fostului președinte Petro Poroșenko, până la demiterea sa, în iunie 2018, după ce l-a acuzat pe premierul de atunci că vrea să-i saboteze reformele economice.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
11,24
Cer senin
Umiditate:71 %
Vint:3,09 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău