Secretarul american al apărării are în vedere un răspuns internațional față de Rusia în privința Ucrainei

  • 02 Decembrie 2021 09:24
Secretarul american al apărării are în vedere un răspuns internațional față de Rusia în privința Ucrainei

Secretarul american al apărării Lloyd Austin a sugerat joi că orice răspuns al SUA la acțiunile Rusiei în legătură cu Ucraina ar putea fi dat împreună cu comunitatea internațională, în timp ce a cerut Moscovei transparență cu privire la concentrarea sa militară, relatează Reuters.

Austin, aflat într-o vizită în Coreea de Sud, și-a exprimat de asemenea speranța că Statele Unite și Rusia ar putea lucra pentru "a rezolva problemele și preocupările și a reduce +temperatura+ în regiune".

La rândul său, secretarul de stat american Antony Blinken a avertizat Moscova să-și retragă trupele de la granița cu Ucraina, declarând că o invazie rusă ar provoca sancțiuni ce ar lovi Moscova mai puternic decât oricare dintre cele impuse până acum.

Întrebat dacă repercusiunile asupra Rusiei vor fi strict economice, Austin a refuzat să răspundă direct, spunând doar că vor fi folosite "cele mai bune metode".

"Orice vom face va fi făcut ca parte a unei comunități internaționale. Cel mai bun caz însă este că nu vom asista la o incursiune a Uniunii Sovietice în Ucraina", a declarat Austin, numind din greșeală Rusia fosta Uniune Sovietică, notează Reuters.

Ucraina, o fostă republică sovietică ce aspiră să se alăture Uniunii Europene și NATO, a devenit principalul punct de conflict între Rusia și Occident, în condițiile în care relațiile s-au deteriorat până la cel mai grav nivel din cele trei decenii de la încheierea Războiului Rece.

Ucraina spune că Rusia a desfășurat peste 90.000 de militari de-a lungul lungii lor granițe comune.

Moscova acuză Kievul că își urmărește propria consolidare militară. Ea a respins ca fiind incendiare sugestiile că se pregătește pentru un atac asupra Ucrainei, dar și-a apărat dreptul de a desfășura trupe pe propriul său teritoriu după cum consideră de cuviință.

Printre altele, secretarul american al apărării Lloyd Austin a declarat, joi după discuții cu omologul său sud-coreean la Seul, că evoluțiile privind rachetele și armele Coreii de Nord sunt din ce în ce mai destabilizatoare pentru securitatea regională.

Statele Unite solicită Nordului să se angajeze în dialog, a spus Austin într-o conferință de presă, adăugând că diplomația este cea mai bună abordare de urmat cu Coreea de Nord, susținută de o descurajare credibilă.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
6,63
Nori împrăștiați
Umiditate:90 %
Vint:3,6 m/s
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Thu
12
Arhivă Radio Chișinău