Secretariatul Comunității Energetice va susține R. Moldova în depășirea crizei energetice

  • 05 Mai 20:01
Secretariatul Comunității Energetice va susține R. Moldova în depășirea crizei energetice

Situația actuală în domeniul aprovizionării Republicii Moldova cu gaze naturale, dar și provocările din sectorul energetic au fost discutate astăzi de prim-ministra Natalia Gavrilița și conducerea Secretariatului Comunității Energetice (SCE). La data de 1 aprilie curent, SCE a deschis un oficiu la Chișinău, pentru a ajuta R. Moldova în modernizarea sectorului energetic și implementarea reformelor ce țin de legislația europeană.

Șefa Executivului a menționat că implicarea SCE și suportul oferit Guvernului vor ajuta Republica Moldova să depășească criza energetică, accentuată recent de războiul din Ucraina și creșterea prețurilor, și vor contribui la avansarea în asigurarea securității energetice.

„Întărirea capacităților pentru depășirea provocărilor din sectorul energetic, este un lucru esențial în asigurarea stabilității noastre economice, sociale și politice. Ne dorim ca rezultatele conlucrării cu SCE să fie reflectate în legislația țării noastre, iar împreună să creăm un sector energetic mai sigur și mai rezistent la actualele și viitoarele provocări atât la furnizarea gazelor naturale, cât și la electricitate. Pe termen scurt, însă, trebuie să găsim împreună soluții pentru a asigura prețuri rezonabile la energie”, a spus Natalia Gavrilița. 

Prim-ministra s-a referit la acțiunile întreprinse deja de Executiv pentru sporirea securității aprovizionării cu gaze naturale și asigurarea accesului neîntrerupt al cetățenilor la energia electrică, menționând că prioritare rămân investițiile în surse regenerabile. 

La rândul său, directorul SCE, Artur Lorkowski, a dat asigurări că Republica Moldova va fi susținută și în continuare în implementarea acquis-ului european în domeniul energetic, crearea unei piețe energetice transparente și echilibrarea sistemului de energie electrică din regiune.

Comunitatea Energetică este o organizație internațională care reunește mai multe state membre UE, Republica Moldova, Albania, Bosnia și Herțegovina, Kosovo, Macedonia de Nord, Georgia, Muntenegru, Serbia și Ucraina. Țara noastră este membru al Comunității Energetice începând cu anul 2010. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
22,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:2,06 m/s
Wed
18
Thu
18
Fri
21
Sat
17
Sun
16
Arhivă Radio Chișinău