Secretar de stat al MAIA, Andrian Digolean: Prin aceste modificări ne propunem să acoperim toate sectoarele din sistemul agro-alimentar

  • 08 Decembrie 2023 15:16
Secretar de stat al MAIA, Andrian Digolean: Prin aceste modificări ne propunem să acoperim toate sectoarele din sistemul agro-alimentar

Mai multe ramuri ale agriculturii vor putea obține finanțare în cadrul proiectului „Livada Moldovei”. Parlamentul a ratificat modificări la Contractul de finanțare dintre Republica Moldova și Banca Europeană de Investiții în acest sens, informează Radio Chișinău.

Criteriile de eligibilitate vor fi extinse de la sectorul horticol la întreg sectorul agroalimentar. Astfel, agricultorii care fac horticultură, viticultură, zootehnie, acvacultură și producție piscicolă, turism, apicultură și sectorul de culturi cerealiere vor putea accesa finanțări pentru dezvoltarea afacerilor în cadrul proiectului.

„Prin ratificarea de ieri a poriectului urmărim redresarea structurală a întregului lanț valoric din sectorul agro-alimentar. Prin aceste modificări ne propunem să acoperim toate sectoarele din sistemul agro-alimentar. Au fost extinse activitățile eligibile pentru zootehnie, este un sector pe care Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare mizează foarte mult, face investiții majore. Deci, agricultorii vor putea accesa credite pentru creșterea animalelor și procesarea producției de origine animalieră. Se vor face investiții în culturile cerealiere. Mă refer la producerea culturilor cerealiere și a culturilor tehnice. La fel, punem accent pe dezvoltarea acvaculturii, pe apicultură, turism și, desigur, rămân, în continuare,  eligibile sistemul horticol și vitivincol”, a declarat secretarul de stat al Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, Andrian Digolean.

Cererile de finanțare pot fi depuse începând cu 1 ianuarie 2024. Plafonul minim per beneficiar este de cinci mii de euro, iar cel maxim de cinci milioane de euro per beneficiar.

Implementarea Proiectului „Livada Moldovei” a început în anul 2016, contractul de finanțare dintre Guvernul Republicii Moldova și BEI fiind în valoare de 120 de milioane de euro. Până acum, au fost valorificate 92 de milioane de euro.

Prin intermediul acestui proiect, agricultorii beneficiază de finanțare acordată la condiții mai accesibile: termen de creditare de până la zece ani, perioadă de grație de patru ani, dobândă și plafon financiar atractive pentru beneficiari.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:60 %
Vint:1,03 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
19
Arhivă Radio Chișinău