Se lansează Centenarul Filmului Românesc la Chișinău - 100 de ani, 100 de filme, 100 de orașe

  • 27 Aprilie 2018 09:50
Se lansează Centenarul Filmului Românesc la Chișinău - 100 de ani, 100 de filme, 100 de orașe

Centenarul filmului românesc 100 de ani, 100 de filme, 100 de orașe, se lansează astăzi, 27 aprilie, la Chișinău cu filmul „Pădurea spânzuraților”. Proiecția va avea loc la Odeon, la ora 18.00.

„Pădurea spânzuraților”, ”Două lozuri” și ”Afacerea Est” în debutul traseului din Basarabia. Urmeaza alte 12 localitati cu filme bune si intalnirifrumoase cu spectatorii din diverse regiuni ale republicii.

100 filme, 100 localitati, 100 personalitati vor trasa conturul Romaniei Mari pe parcursul a 2 ani de zile.

Sâmbătă, Caravana Centenarului Filmului Românesc va ajunge la Călărași. La ora 17.30, la Casa de Cultură, va fi proiectat filmul „Două lozuri”.

Iar duminică, la Strășeni, se va proiecta filmul „Afacerea Est”,  începând cu ora 17.00, la Casa de Cultură.

„Centenarul Filmului Românesc parcurge o noua etapă și iată că traseul României Mari prin film ajunge și la Chișinău, un punct vital pentru momentul Marii Uniri. Acest proiect comun vine în fața publicului spectator cu tot ce are mai bun cinematografia din România, dar și din Republica Moldova. Publicul spectator va putea urmări capodopere cinematografice care au marcat istoria celei de-a șaptea arte. Sunt convins că publicul din Republica Moldova se va bucura, va înțelege și va primi filmul românesc așa cum se cuvine”, spune Andrei Giurgia, Manager proiect România.

Andrei Apreotesei, Managerul Ateneului din Iași: „Centenarul Filmului Românesc este un proiect inedit, care unește oameni și spații, dar mai ales români de pe întreg cuprinsul țării. România n-a avut graniță la Prut și nici Centenarul Filmului Românesc nu are. El este un dar artistic pentru toți românii în onoarea acelui istoric an 1918”.

Valentina Iusuphodjaev, Manager proiectului în Republica Moldova spune: „Mă bucur extrem de mult că am reușit să lansăm acest proiect frumos. Filmul românesc e tot mai prezent la Chișinău, or datorită acestei prezențe sunt țesute tot mai multe fire delicate care alimentează  spiritul și simțul spectatorului de aici. Centenarul Filmului Românesc s-a născut din convingerea că filmul nu e doar parte a istoriei, filmul poate face istorie”.

Proiectul este lansat de Institutul Cultural Roman „Mihai Eminescu” Chișinău, împreună cu Asociația MIA CHIȘINĂU Și Asociatia ARTIS din Iași.

Proiectul 100 de ani, 100 de filme, 100 de orașe este dedicat Centenarului Unirii și cuprinde un traseu istoric: România - Republica Moldova - Cernăuți, pe parcursul a 2 ani de zile.

Intrarea la film este gratuită, în limita locurilor disponibile.

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
20,52
Cer senin
Umiditate:52 %
Vint:5,14 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău