Africa | Șeful poliției din Mogadishu, demis la câteva minute după ce a suspendat parlamentul
-
12 Aprilie 2021 16:34
Șeful poliției din Mogadishu a anunțat luni că a suspendat parlamentul, afirmând că a acționat unilateral pentru a împiedica legiuitorii să extindă mandatul actualului președinte, relatează Reuters, citată de Hotnews.ro.
Potrivit sursei citate, Saadaq Omar Hassan, șeful poliției din capitala Somaliei, a fost concediat de către șeful poliției naționale la câteva minute după ce a făcut anunțul.
„Am oprit astăzi sesiunea parlamentară. Avem o responsabilitate mai mare decât cea personală. Trebuie să rezolvăm orice [lucru] care ar putea aduce violență și Război în Mogadishu, a declarat Hassan într-un discurs difuzat de o televiziune locală.
„Mandatul de 4 ani s-a încheiat”, a subliniat acesta, referindu-se la președintele Mohamed Abdullahi Mohamed care se confruntă cu presiuni tot mai mari de a se retrage din funcție după încheierea actualului mandat.
Câteva minute mai târziu Hassan Mohamed Hijar, șeful poliției naționale din Somalia, a declarat că Hassan a fost concediat și înlocuit din funcție. Haosul scoate în evidență diviziunile din rândul forțelor de securitate somaleze cu privire la președintele Mohamed.
Acesta este acuzat de oponenții săi că încearcă să schimbe componența adunărilor locale și regionale care aleg parlamentarii de la Mogadishu cu unii agreați de acesta care să aleagă legiuitori pe gustul său.
Discuțiile dintre președinte, liderii opoziției și diplomații internaționali au fost sporadice și neconcludente, doi dintre liderii celor cinci state semiautonome refuzând ca măcar să participe la negocieri.
Statele Unite și Uniunea Europeană, care oferă asistență umanitară Somaliei, au anunțat într-un comunicat comun remis sâmbătă că nu vor susține nicio „inițiativă nouă care să ducă la extinderea unor mandate anterioare”, într-o aparentă referire la mandatul prezidențial.
Experții afirmă că neînțelegerile politice și diviziunile din rândul serviciilor de securitate subminează lupta împotriva mișcării insurecționiste al Shabaab.
Gruparea militară aliată cu al Qaeda vrea să răstoarne guvernul și să preia puterea pentru a implementa o interpretare strictă a legii șaria islamice.