Se impune publicarea prevederilor contractului cu Gazprom, opinii

  • 30 Octombrie 2021 09:10
Se impune publicarea prevederilor contractului cu Gazprom, opinii

Foști și actuali deputați, dar și reprezentanți ai societății civile cer autorităților transparență maximă în privința condițiilor noului contract agreat cu Gazprom. Reprezentanții opoziției parlamentare cer Guvernului să stabilească rapid un mecanism de compensare a tarifelor pentru consumatorii casnici, astfel încât cetățenii cu venituri modeste să facă față facturilor mari la gazele naturale și energie electrică, notează IPN.

Experții în domeniul energetic spun că decizia de a semna un nou contract cu Gazprom pentru o perioadă de 5 ani ar fi fost luată, cel mai probabil, la insistența părții ruse. Potrivit anunțului făcut de Ministerul Infrastructurii de la Chișinău, părțile au convenit asupra aplicării vechii formule de creare a prețului.

„Era clar din start că Federația Rusă n-ar fi renunțat la influența asupra Republicii Moldova, stopând livrările de gaze naturale. Este important ca acest contract să nu conțină concesii de ordin politic sau o amânare a implementării pachetului energetic III. În același timp, trebuie să recunoaștem că cel mai bun preț din regiune vine din Federația Rusă. Nu poți să-ți asumi o datorie de 709 milioane de dolari în trei ani de zile, pentru că asta ar reprezenta o presiune enormă asupra tarifului actual”, a spus expertul IDIS Viitorul, Ion Muntean în cadrul emisiunii „Întreabă Ghețu” de la TV8.

Fostul deputat, Vitalia Pavlicenco, spune că prin semnarea unui nou contract pentru o perioadă de 5 ani, Rusia ar dori să-și mențină influența asupra Republicii Moldova, pentru a împiedica apropierea țării noastre de Uniunea Europeană.

„Din practica anilor precedenți, în discuțiile cu Rusia, ni se cerea pe șleau să renunțăm la obiectivele de integrare europeană, în schimbul unor relații avantajoase cu Moscova. Lavrov a spus recent că Rusia este deranjată de ingerințele prea accentuate ale reprezentanților UE în Republica Moldova, de asta preocuparea politică principală la Moscova este ca Republica Moldova să rămână, printr-un acord de furnizare a gazelor, ca un satelit al Rusiei”,  a spus Vitalia Pavlicenco.

Opoziția parlamentară cere autorităților să facă publice toate prevederile contractului, ca societatea să cunoască dacă au fost făcute sau nu concesii de ordin politic. În același timp, prioritatea zero a guvernării ar trebui să fie compensarea tarifelor consumatorilor casnici, spun reprezentanții opoziției.

„Prioritar ar fi să știm ce se întâmplă cu datoriile istorice, care este perioada de achitare, care este formula de creare a prețului. Toată societatea trebuie să cunoască foarte clar care va fi tariful pentru consumatorul casnic, pentru că ne dăm bine seama că nu vom mai avea parte de vechiul preț. În România s-a venit cu inițiativa de a plafona tariful pentru consumatorul final, inițiativă valabilă și pentru unele sectoare ale economiei, diferența va fi compensată de stat. Și la noi oamenii trebuie să beneficieze de compensații”,  a spus deputatul Partidului Șor, Denis Ulanov.

Fostul deputat PCRM, Alexandr Petkov, cere autorităților să ia la puricat activitatea întreprinderii Moldovagaz, pentru ca toată societatea să cunoască dacă aceasta activează sau nu în interesul cetățenilor.

„Îi reamintesc Maiei Sandu că pe 20 octombrie la ședința Adunării Acționarilor au trimis o consultantă de la Agenția Proprietății Publice ca să semneze acest contract pentru luna octombrie, prin care se livrau volume de gaze în Transnistria, mai reduse, e adevărat, dar la prețul de 790 de dolari. Costul contractului era de 140 de milioane de dolari. A venit o consultantă, nici măcar ministrul nu era. Am dori ca Maia Sandu să dispună ca toate acțiunile statului în astfel de întreprinderi cum este Moldovagaz să vină după ce s-a luat decizia în ședință publică de Guvern”,  a spus Petkov.

Republica Moldova a semnat ieri cu Gazprom un nou contract de achiziției a gazului. Potrivit deciziei luate la Sankt Petersburg, livrările de gaz conform noului acord urmează să înceapă din 1 noiembrie 2021. În octombrie Republica Moldova a primit gaz în baza unei prelungiri de o lună a contractului cu Gazprom, în volum insuficient. Diferența de volum a fost achiziționată în această perioadă de pe piața spot, prin intermediul companiei Energocom, la prețuri de piață.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
0,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:1,54 m/s
Sat
6
Sun
8
Mon
8
Tue
9
Wed
9
Arhivă Radio Chișinău