Se împlinesc 76 de ani de la primul val de deportări staliniste din Basarabia și Nordul Bucovinei

  • 13 Iunie 2017 08:06
Se împlinesc 76 de ani de la primul val de deportări staliniste din Basarabia și Nordul Bucovinei

Marți, 13 iunie, se împlinesc 76 de ani de la primul val de deportări staliniste din Basarabia și Nordul Bucovinei.

Pentru a marca evenimentul, Asociația Foștilor Deportați și Deținuți Politici organizează în această dimineață un marș al tăcerii. De la ora 8.00, manifestanții pornesc de la Monumentul domnitorului Ștefan cel Mare și Sfânt și vor merge până la monumentul în memoria victimelor deportărilor din scuarul Gării Feroviare. La mitingul de comemorare din scuarul Gării și-au anunțat prezența și premierul Pavel Filip și președintele Parlamentului Andrian Candu.

Potrivit istoricilor, în noaptea de 12 spre 13 iunie 1941, au fost duși în cele mai îndepărtate regiuni ale fostei URSS, oamenii cei mai înstăriți, precum și cei care erau percepuți ca o amenințare la adresa regimului totalitar sovietic.

După primul an de ocupație sovietică, proprietatea privată a fost scoasă în afara legii, și a început organizarea colhozurilor. Ilegală a devenit și religia, în locul acesteia a început promovarea ateismului militant, iar autoritățile sovietice au trecut la acțiuni mai dure împotriva așa-numiților ”dușmani ai poporului”.

Datele oficiale arată că aproximativ 25 de mii de persoane au fost deportate în noaptea de 12 spre 13 iunie 1941, acesta fiind doar primul val de deportări din perioada sovietică.

Au urmat alte doua valuri în 1949 și 1951, în urma cărora au avut de suferit alte aproape 40 de mii de persoane.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de seară București
Meteo Chișinău
14,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:70 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău