Se împlinesc 32 de ani de la Bătălia de la Tighina, cea mai violentă luptă din războiul de pe Nistru

  • 19 Iunie 09:15
Se împlinesc 32 de ani de la Bătălia de la Tighina, cea mai violentă luptă din războiul de pe Nistru

Astăzi se împlinesc 32 de ani de la începutul luptelor de la Tighina, unde, în timpul războiului de la Nistru din 1992, au avut loc cele mai violente confruntări între trupele moldovenești și separatiștii transnistreni, susținuți de armata rusă. Chișinăul controla aproape întreg orașul până la Nistru, la un anumit moment, însă bătălia s-a încheiat odată cu intervenția militarilor ruși de partea separatiștilor transnistreni, schimbând raportul de forțe.

Pe 19 iunie, a avut loc un atac al gardiștilor și cazacilor transnistreni asupra poliției moldovenești din Tighina. Polițiștii au reușit să se mențină pe poziții, iar noaptea târziu în ajutor le-au venit alte detașamente de polițiști și voluntari de la Varnița.

În dimineața zilei de 20 iunie, orașul era în cea mai mare parte sub controlul trupelor moldovene. Tancuri ale Armatei a 14-a a Federației Ruse au încercat să forțeze podul dinspre Tiraspol spre Tighina, dar au fost oprite de forțele moldovene.

Așa au început cele mai sângeroase lupte de pe întreaga durată a războiului de la Nistru. Timp de două zile, pe 20 și 21 iunie, asupra Tighinei s-a tras cu armament greu. Concomitent au fost atacate localitățile din vecinătate.

În luptele de la Tighina, un rol important l-au avut voluntarii, care și-au pus benevol viața în pericol, pentru a apăra integritatea Republicii Moldova.

„În prima zi a fost foarte crâncen. Noi am ajuns până la pod. A doua zi așteptam tancurile ca să vină. În prima zi nu au fost, dar tancurile erau deja și în Tighina, pe la întreprinderi. Ascunse. A fost o luptă foarte grea. Noi am luptat cu Armata a 14-a, cu armata rusă, care a provocat tot războiul acesta”, a declarat anterior președintele unei organizații de voluntari din Republica Moldova care au luptat în războiul de la Nistru, Sergiu Caracai.

În final, trupele ruse și cele transnistrene au reușit să forțeze podul și să intre în oraș.

Se estimează că, în urma luptelor de la Tighina, și-au pierdut viața aproximativ 200 de militari și civili moldoveni, alți 300 au fost răniți.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
27,24
Cer senin
Umiditate:65 %
Vint:2,57 m/s
Mon
23
Tue
27
Wed
26
Thu
23
Fri
21
Arhivă Radio Chișinău