Se împlinesc 25 de ani de la izbucnirea conflictul militar de pe Nistru

  • 02 Martie 2017 09:28
Se împlinesc 25 de ani de la izbucnirea conflictul militar de pe Nistru

O serie de evenimente de comemorare a victimelor războiului din 1992 vor avea loc cu la Chișinău. Joi, 2 martie, se împlinesc 25 de ani de la izbucnirea conflictul militar de pe Nistru.

De ”Ziua Memoriei Vor fi oficiate servicii divine și vor fi depuse flori la monumentul domnitorului Ștefan cel Mare și Sfânt. De asemenea, va fi organizat un Marș al Memoriei. Participanții se vor deplasa din PMAN spre Complexul memorial „Eternitate”, unde va fi desfășurat un miting de comemorare a eroilor căzuți în acțiunile de luptă pentru apărarea integrității și independenței Republicii Moldova.

În instituțiile de învățământ și în unitățile militare vor avea loc ore de educație patriotică și de comemorare a eroilor căzuți în lupte, cu păstrarea unui moment de reculegere.

Data de 2 martie este considerată, oficial, data la care a început conflictul  militar, deși primele ciocniri au avut loc încă la sfârșitul anului 1991. În noaptea de 1 spre 2 martie 1992, detașamente ale cazacilor au atacat secția de poliție din Dubăsari și au luat ostatici 32 de polițiști și 2 stagiari. Posturile de gardiști și milițieni erau asigurate și cu mașini blindate din dotarea armatei ruse. Pe parcursul lunii martie au urmat mai multe apeluri ale președintelui Mircea Snegur și ale Parlamentului de la Chișinău către comunitatea internațională, denunțând agresiunea comisă de fosta Armată a 14-a a Rusiei pe teritoriului Republicii Moldova.

Războiul s-a încheiat oficial pe 21 iulie 1992 când președinții Rusiei, Boris Elțin, și al Republicii Moldova, Mircea Snegur, au semnat la Moscova acordul de încetare a focului. Armata rusă nu s-a retras din stânga Nistrului, nici până astăzi, așa cum urma să o facă conform angajamentelor asumate la Summit-ul de la Istanbul, în 1999.

La acțiunile militare din 1992 au luat parte aproximativ 30 de mii de persoane. 287 dintre acestea au decedat, dintre care 198 de militari din Armata Națională și 89 de angajați ai Ministerului de Interne. Peste 300 de persoane au rămas invalizi.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
16,24
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:2,57 m/s
Fri
14
Sat
16
Sun
14
Mon
15
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău