Se împlinesc 126 de ani de la moartea poetului național Mihai Eminescu

  • 15 Iunie 2015 15:51
Se împlinesc 126 de ani de la moartea poetului național Mihai Eminescu

Manifestări de comemorare a geniului său artistic au loc pe ambele maluri ale Prutului.

În Capitală mai mulți lideri politici și oameni de cultură au depus flori la bustul marelui poet de pe Aleea Clasicilor din Grădina Publică. Un spectacol inspirat de opera lui Eminescu, va fi jucat astăzi la mormântul marelui poet din cimitirul Bellu, din București. Vă prezentăm o selecție de note exprimate de-a lungul timpului pentru Radio Chișinău, de către diferiți oameni de cultură din Republica Moldova.

Mihai Eminescu nu a fost doar un poet, a fost un adevărat apărător al cauzei Basarabiei, a dedicat peste o sută de articole istorice și politice chestiunii spațiului dintre Prut și Nistru. A denunțat politicile de deznaționalizare aplicate de ruși în Basarabia. Este cel care ne-a inclus și nu ne-a scos niciodată din spațiul românesc, mărturisea în unul dintre interviurile pentru Radio Chișinău, doctorul în filologie Vlad Pohilă.

În Basarabia, versurile lui Eminescu i-au inspirat pe cei mai mari compozitori din acest spațiu. Maestrul Eugen Doga, Anatol Chiriac, Mihai Dolgan sunt doar câteva nume.  Ce te legeni… Și dacă… … De-aș avea … sunt piese din repertoriul interpretului Ștefan Petrache .

Considerat Luceafărul poeziei din tot spațiul românesc, Mihai Eminescu a rămas inegalabil prin creația sa, păstrându-și locul cel mai înalt în cadrul literaturii românești.

 

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: BIZNEWS cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
13,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:80 %
Vint:4,63 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău