Se împlinesc 11 ani de când România a devenit mai mare cu aproape 10.000 km2 | Bogdan Aurescu: România își susține interesele cu fruntea sus

  • 03 Februarie 2020 18:20
Se împlinesc 11 ani de când România a devenit mai mare cu aproape 10.000 km2 | Bogdan Aurescu: România își susține interesele cu fruntea sus

Se împlinesc 11 ani de când României i-a fost recunoscut dreptul asupra platoului continental disputat cu Ucraina. Procesul a durat patru ani și s-a finalizat pe 3 februarie 2009, în fața Curții Internaționale de Justiție de la Haga.

Curtea a decis că aproape 80% din suprafața de platou continental și zonă economică exclusivă din bazinul de vest al Mării Negre, aparțin României, ceea ce reprezintă prima și unica extindere de jurisdicție suverană și drepturi suverane ale României după Marea Unire din 1918 – 9700 kilometri pătrați.

În același timp, Hotărârea Curții a fost adoptată cu unanimitate pentru prima dată în istorie.

Ministrul român de externe, Bogdan Aurescu, care a fost agentul României în fața Curții, a venit cu un mesaj de felicitare:

,,Alături de colegii mei de echipă, formată preponderent din experți români, am demonstrat că munca realizată profesionist, perseverent, argument cu argument, are capacitatea să ne conducă eforturile la bun capăt și să producă rezultate cu impact național și internațional. Hotărârea dată de Curte a arătat, la rândul său, că România are oamenii și capacitatea să își susțină interesele cu fruntea sus, în cele mai înalte foruri internaționale și, în final, să aibă câștig de cauză. România a dovedit că are maturitatea și expertiza necesare în dreptul internațional al delimitărilor maritime, pe care suntem în continuare deschiși să o împărtășim și altor state”, a declarat Bogdan Aurescu, se arată într-un comunicat al MAE.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
22,74
Cer senin
Umiditate:52 %
Vint:0,51 m/s
Wed
16
Thu
8
Fri
8
Sat
9
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău