Se împlinesc 10 ani de la izbucnirea războiului din Georgia

  • 07 August 2018 08:58
Se împlinesc 10 ani de la izbucnirea războiului din Georgia

Astăzi se împlinesc 10 ani de la izbucnirea războiul din Georgia, când în vara anului 2008, armata rusă a intervenit în fosta republică sovietică pentru a susține regiune separatistă Osetia de Sud.

Un acord de pace a fost mediat de către președintele francez de la acea vreme Nicolas Sarkozy, dar Moscova a recunoscut independența celor două regiuni separatiste georgiene - Osetia de Sud și Abhazia - unde menține de atunci o puternică prezență militară.

Șeful diplomației poloneze Jacek Czaputowicz a denunțat ieri 'agresiunea' și 'ocupația' rusească a unei părți din Georgia, într-o declarație făcută înainte de a pleca la Tbilisi, cu ocazia împlinirii a 10 ani de la conflictul ruso-georgian, relatează Agerpres.

Ministrul polonez urma să plece la Tbilisi împreună cu omologii săi din Lituania și Letonia, cărora li s-a alăturat vicepremierul ucrainean Pavlo Rozenko.

'Vrem să reamintim despre prima agresiune militară, din istoria europeană postbelică, a unei țări împotriva unui stat suveran și ocuparea teritoriului său, care continuă și astăzi', a adăugat Czaputowicz.

Omologul său leton Edgars Rinkevics a declarat, la rândul său, că 'ceea ce s-a petrecut în Georgia' în 2008 și apoi în Ucraina subliniază ideea că trebuie făcut totul pentru ca așa ceva să nu se mai întâmple. Atât Riga, cât și Varșovia și Vilnius susțin intenția Georgiei de a adera la NATO, a spus el.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri
Meteo Chișinău
24,4
Cer senin
Umiditate:31 %
Vint:3,6 m/s
Wed
16
Thu
8
Fri
9
Sat
9
Sun
5
Arhivă Radio Chișinău