Se cere o abordare echilibrată pentru a nu perturba relațiile creditorilor cu agricultorii, secretar de stat MAIA

  • 13 Ianuarie 09:35
Se cere o abordare echilibrată pentru a nu perturba relațiile creditorilor cu agricultorii, secretar de stat MAIA

Problema agricultorilor care au dificultăți de plată către creditori este tratată cu responsabilitate, iar abordările tuturor părților trebuie să fie echilibrate, în așa mod încât să nu fie perturbate relațiile creditorilor cu agricultorii. Declarația a fost făcută de secretarul de stat la Ministerul Agriculturii și Indiustriei Alimentare (MAIA), Vasile Șarban, după cea de-a doua ședință a Comisiei pentru analiza problemelor invocate de către fermieri în cadrul protestelor din luna noiembrie 2023, transmite IPN.

Potrivit MAIA, în cadrul Comisiei a fost analizată structura categoriilor de fermieri cu dificultăți de plată și onorarea obligațiilor, în baza listelor agenților economici recepționate de la Asociațiile de profil și a rapoartelor preliminare realizate de băncile comerciale. Totodată, listele transmise de Asociații au fost divizate per creditori și expediate separat către aceștia. Unele instituții creditoare au solicitat termen suplimentar pentru a furniza informațiile. Pentru a avea o abordare detaliată, odată ce vor fi recepționate toate datele, acestea vor fi generalizate și puse la dispoziția Asociațiilor.

Potrivit Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova, până astăzi, au fost recepționate circa 200 de apeluri din partea agricultorilor are au fost afectați de secetă, pentru a afla despre procedura de solicitare a Avizului de atestare a impedimentului justificator (Certificat de forță majoră). Din acest număr, circa 100 de agricultori au depus dosare, însă acestea încă necesită completări cu anumite acte, iar agricultorii au fost anunțați despre acest lucru.

La prima ședință a Comsiei, care a avut loc la 9 ianuarie, s-a pus la dispoziția creditorilor informații despre 121 de agenți economici (potrivit datelor prezentate de Asociații) care au probleme în realizarea obligațiunilor de plată conform contractelor cu instituțiile bancare, non-bancare și diverși furnizori. Până atunci, 3 instituții bancare și un furnizor de inputuri au prezentat soluțiile puse în aplicare. Majoritatea acestora se referă la modificarea condițiilor inițiale de plată pentru a face ratele mai ușor de gestionat pentru agricultori.

Atunci, directorului executiv al Asociației „Forța Fermierilor”, Alexandru Slusari, s-a arătat nemulțumit de faptul că autoritățile au promis abordare individuală pentru fiecare agricultor care este în incapacitate de plată, dar în realitate acest lucru nu se întâmplă. „Din câte înțeleg, cineva din minister a decis să transmită toata lista cu cifrele datoriilor personalizate la toate băncile, organizațiile de microfinanțare și furnizori de inputuri. Dacă e așa, este ceva foarte grav. Vreau să cunosc cine a luat aceasta decizie abuzivă și proastă, care a înrăutățit situația celor din lista”, a declarant atunci Alexandru Slusari.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
-0,04
Cer senin
Umiditate:94 %
Vint:4,12 m/s
Sat
3
Sun
1
Mon
1
Tue
-0
Wed
2
Arhivă Radio Chișinău