Se cere demisia directorului AGEPI

  • 12 Decembrie 2017 14:36
Se cere demisia directorului AGEPI

Autorii și producătorii ale căror drepturi sunt reprezentate de către Asociația națională „Copyright” solicită Guvernului să o demită pe Lilia Bolocan din funcția de director al Agenției de Stat pentru Proprietate Intelectuală (AGEPI).

Marți, 12 decembrie, la o conferință de presă la IPN, compozitorul Liviu Știrbu a amintit că Asociația națională „Copyright”, al cărei președinte este, a rămas fără licența de colectare a remunerației compensatorii de la agenții economici care produc sau importă echipament și suporturi materiale utilizate la reproducerea în scopuri personale a operelor publicate. Licența a fost retrasă după ce asociația a dat în judecată o companie de telefonie mobilă care, de ceva timp, nu a mai achitat remunerația, egală cu 3% din volumul vânzărilor acestor echipamente.

Potrivit lui Liviu Știrbu, în pofida faptului că Procuratura Generală a anunțat că a deschis dosar penal pe numele directorului AGEPI, pentru depășirea atribuțiilor de serviciu, Lilia Bolocan a scris recent un răspuns la o petiție „Copyright” fără a cere avizul organului consultativ al AGEPI, condiție prevăzută de lege. „Lilia Bolocan apără interesele mediului de afaceri și nu drepturile autorilor”, așa cum prevede legea”, a acuzat Liviu Știrbu.

Compozitorul Oleg Baraliuc a amintit despre faptul că anterior Guvernului i-a fost trimisă o solicitare de a o suspenda din funcție pe Lilia Bolocan, dar a fost depășit cu 5 zile termenul în care trebuia să vină un răspuns. „Lilia Bolocan, pe al cărei nume se deschide dosar penal, oferă răspuns fără avizul organului consultativ al instituției. Suntem indignați de faptul până unde poate ajunge Lilia Bolocan. Ne rezervăm dreptul de a apela la organismele internaționale pentru apărarea drepturilor noastre”, a spus Oleg Baraliuc.

Compozitorul și interpretul Vitalie Catană a spus că este regretabil faptul că directorul AGEPI își permite să comită încălcări sistematice, iar autoritățile întârzie să se pronunțe asupra acțiunilor sale. „Nu mai avem pe cine miza. Trebuie să ieșim la grevă cu mii de oameni care să ne facem dreptate? Pentru acțiunile pe care le întreprinde, vrem demisia ei”, a spus Vitalie Catană.

Eugeniu Turuta, fizician din Moldova, autor a 60 de cărți de specialitate în domeniul electronicii, a spus că acțiunile Liliei Bolocan sunt o sfidare a bunului simț și descurajează autorii, le subminează munca.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău