Se așteaptă până la 600 de cazuri pe zi cu COVID-19 și în această săptămână. Ion Chicu, despre aplicarea stării de urgență

  • 15 Iunie 2020 09:29
Se așteaptă până la 600 de cazuri pe zi cu COVID-19 și în această săptămână. Ion Chicu, despre aplicarea stării de urgență

Autoritățile prognozează o creștere a numărului de îmbolnăviri de COVID-19 în această săptămână. Cu toate acestea, până acum au fost liberalizate mai multe activități economice, argumentându-se că statul nu ar face față aprofundării crizei economice.

În această săptămână numărul de îmbolnăviri va crește și ar putea ajunge până la 500-600 de cazuri zilnic, a declarat în această dimineață premierul Ion Chicu. El a subliniat că, în pofida acestui fapt, autoritățile nu vor mai impune restricții economice, pentru că ar afecta veniturile la buget.

„Nu mai putem aplica acel mecanism de stare de urgență, de blocare a activităților economice, pentru că nu mai avem resurse, rezerve și dacă blocăm economia o să intrăm în altă criză, care înseamnă imposibilitatea de a achita salarii și pensii și imposibilitatea ca oamenii să se poată întreține. În aceste condiții noi trebuie să ne adaptăm la rigorile sanitaro-epidemiologice”, a declarat Ion Chicu.

El a menționat că vor fi pregătite încă 2000 de paturi de spital, inclusiv la centrul COVID-19 de la Moldexpo.

Amintim că de astăzi și-au reluat activitatea mai multe sectoare ale economiei, inclusiv HoReCa, și sunt reluate zborurile internaționale.

Autoritățile au fost puse în fața unei decizii dificile - între a nu permite agravarea situației economice și a celei epidemiologice, consideră analistul economic Sergiu Gaibu.

Săptămâna trecută în Republica Moldova au fost înregistrate 2040 de cazuri noi de COVID-19, cu aproximativ 40% mai mult decât în prima săptămână din luna iunie.

 

 

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:4,63 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău