Numărul cazurilor de gripă în Republica Moldova este în creștere

  • 05 Martie 2020 13:10
Numărul cazurilor de gripă în Republica Moldova este în creștere

Numărul cazurilor de gripă în Republica Moldova este în creștere. Potrivit datelor Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, doar pe parcursul săptămânii trecute au fost înregistrate 442 de cazuri, cu aproape 11 la sută mai multe comparativ cu acum două săptămâni. Totuși, specialiștii ANSP susțin că nu există motiv de îngrijorare, deoarece este o situație caracteristică acestei perioade a anului.

Jumătate dintre cei infectați cu gripă sunt din municipiul Chișinău. 39 de cazuri au fost înregistrate în municipiul Bălți, iar la Ștefan-Vodă – 17 cazuri. În celelalte raioane au fost raportate până la zece cazuri și mai puțin. Potrivit șefului secției Supraveghere și Controlul infecțiilor din cadrul ANSP, Ștefan Gheorghiță, în prezent, suntem în perioadă epidemică deoarece, deja, de patru săptămâni consecutive, nivelul morbidității prin gripă și infecții respiratorii acute a trecut pragul epidemic.

„Nivelul morbidității prin infecțiile respiratorii acute virale este de o intensitate înaltă. Avem o creștere de 10%. Dacă ne referim la gripa sezonieră, în această săptămână au fost înregistrate 442 de cazuri, în comparație cu 424 de cazuri în săptămâna a 8-a. Este o situație caracteristică pentru această perioadă a anului”.

Conform datelor Laboratorului virusologic din cadrul ANSP, în Republica Moldova circulă două tipuri de virusuri gripali: de tip A, subtipul A(H1N1) și A(H3N2) și virusul gripal de tip B. Șeful secției Supraveghere și Controlul infecțiilor din cadrul ANSP, Ștefan Gheorghiță, atrage atenția asupra măsurilor de prevenire a îmbolnăvirilor.

„Principalul este ca persoanele să cunoască semnele clinice ale infecțiilor respiratorii acute și gripei. Este foarte important ca la apariția febrei, tusei, altor simptome, ca părinții să rețină acasă copiii care frecventează instituțiile preșcolare și alte instituții de învățământ. Este foarte important să nu se ocupe cu autotratament. Să facă o chemare la medicul de familie, ca formele grele să fie spitalizate. Să evităm contactul cu o persoană bolnavă și la îngrijirea persoanelor bolnave să purtăm corect masca, igiena tusei”, a spsu Ștefan Gheorghiță.   

De la începutul sezonului gripal 2019-2020, în Rep. Moldova au fost înregistrate 2327 de cazuri de infecție cu gripă. Două dintre acestea s-au soldat cu decese.   

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
10,52
Cer senin
Umiditate:74 %
Vint:1,54 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
18
Wed
17
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău