Scumpirile la carburanți și alegerile. ANRE este întrebată ce tarife a aprobat în ultimii 10 ani

  • 16 Ianuarie 2021 18:41
Scumpirile la carburanți și alegerile. ANRE este întrebată ce tarife a aprobat în ultimii 10 ani

Deputatul PAS, Dumitru Alaiba, a solicitat Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) date referitoare la majorarea tarifelor la carburanți din ultimii 10 ani. Parlamentarul estimează că scumpirile apar în mare parte după alegeri, iar înainte de scrutine sunt operate ieftiniri, iar acestea ar fi decise sub influență politică.

Deputatul a solicitat datele referitoare la majorarea sau diminuarea tarifelor la carburanți, gaze naturale, energie electrică, energie regenerabilă, energie termică și produse petroliere.

”Eu nu am datele la mână, dar pot să pun pariu că nu avem scumpiri la tarife și carburanți înainte de alegeri. Înainte de alegeri noi putem avea chiar ieftiniri. Iar după alegeri încep scumpirile. Ca și azi. Și din nou bătaie de joc de oameni. Și din nou „conform legislației”. Ca să nu speculăm, am solicitat informație punctuală referitor la deciziile ANRE în acest sens din ultimii 10 ani. Când ANRE a aprobat scumpiri și când au fost ieftiniri. După asta o să suprapunem cu alegerile. Și o să vedem ce iese. Deși anticipez cam ce o să iasă, eu chiar sunt curios.

Iar dacă o să iasă că scumpirile/ieftinirile merg prin coincidență la fel de ciclic ca și alegerile, atunci o să avem tot dreptul să constatăm o clară influență politică în ANRE. Noi toți plătim impozite pentru ca să existe un arbitru INDEPENDENT care să se asigure că noi plătim prețuri optime pentru resursele energetice. Cifrele vor vorbi de la sine cât de independentă este această instituție și cât de tare își merită existența. Cifrele sunt o chestie foarte încăpățânată. E cam greu uneori să le contrazici.

Iar dacă în baza cifrelor vom avea motive să credem că într-o anumită perioadă de timp ANRE a luat decizii în funcție de agenda politică a țării...asta ar fi scandalos și da, criminal”, a scris deputatul PAS pe pagina sa de Facebook.

ANRE nu a comentat deocamdată aceste declarații.

Menționăm că mai multe stații PECO au afișat astăzi nou prețuri mai mari, cu aproximativ un leu la benzină și motorină și cu circa 80 de bani la gazul lichefiat.

La început de ianuarie, Consiliul Concurenței anticipa că prețul cu amănuntul al carburanților va crește, având în vedere tendința ascendentă a cotațiilor internaționale, precum și majorarea cotei accizelor cu până la 9%, prevăzută de politica bugetar-fiscală și vamală pentru anul 2021.

Din martie 2019, petroliștii stabilesc de sine stătător prețurile de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere, fără să depășească rata de rentabilitate anuală de 10%. 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:43 %
Vint:2,57 m/s
Mon
16
Tue
19
Wed
13
Thu
13
Fri
13
Arhivă Radio Chișinău