Scrisoare deschisă Expert Forum către președintele Iohannis și Guvernul României: Salvați Republica Moldova de penurie energetică și destabilizare

  • 30 Septembrie 2022 16:37
Scrisoare deschisă Expert Forum către președintele Iohannis și Guvernul României: Salvați Republica Moldova de penurie energetică și destabilizare

Expert Forum a transmis, vineri, o scrisoare deschisă către președintele Klaus Iohannis, premier Ciucă și mai mulți membrii ai Guvernului și președintelui Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, în care le solicită ”să semneze în mod urgent un contract de asistență energetică cu Moldova” în condițiile în care pe data de 1 Octombrie încetează contractul de livrare de gaz natural cu Gazprom.

”Dacă Gazprom întrerupe livrările, Moldova va trebui să cumpere de pe piață cu 10.6 RON/mc, un tarif de trei ori mai mare decât în România – o sumă imposibil de plătit pentru marea majoritate a moldovenilor. Pentru a asigura un nivel de preț acceptabil pentru moldoveni la gaze naturale, guvernul ar trebui sa aloce peste 1 miliard de euro in aceasta iarnă”, se mai arată în scrisoarea deschisă, scrie G4Media.

Redăm mai jos integral textul Expert Forum:

”Urgent: Salvați Moldova de la penurie energetică și destabilizare

Mâine 1 Octombrie încetează contractul de livrare de gaz natural cu Gazprom pe care îl are Republica Moldova. Practic în două zile există riscul ca Gazprom să deconecteze gazul pentru Republica Moldova. Tariful actual la gaze naturale pentru cetățenii moldoveni este de 7.6 RON/mc (fără compensații), comparativ cu 3.4 RON/mc în România.

Dacă Gazprom întrerupe livrările, Moldova va trebui să cumpere de pe piață cu 10.6 RON/mc, un tarif de trei ori mai mare decât în România – o sumă imposibil de plătit pentru marea majoritate a moldovenilor. Pentru a asigura un nivel de preț acceptabil pentru moldoveni la gaze naturale, guvernul ar trebui sa aloce peste 1 miliard de euro in aceasta iarnă.

În plus, un asemenea tarif ar genera tensiuni sociale enorme, proteste și ar pune în pericol reformele și parcursul european început de Maia Sandu și guvernul său. Deja nivelul de presiune politică pe guvern din partea unor grupuri instrumentate din afara țării, care manipulează publicul, este enorm.

Singura șansă a moldovenilor ca să iasă pentru totdeauna de sub șantajul energetic Rusiei este să semneze imediat un contract pe termen lung cu România la un preț rezonabil. Necesarul de gaze pentru Moldova nu depășește 5% din totalul consumului României; această povară e suportabilă pentru statul român, membru UE, având în vedere resursele disponibile.

În aceste condiții, cerem guvernul României să semneze în mod urgent un contract de asistență energetică cu Moldova, măsură din care România va beneficia politic, strategic, dar și economic. Un contract de livrare de gaze pentru Moldova va avea o importanță istorică nu doar pentru statul vecin, dar și pentru securitatea întregii Europe, întrucât va genera o înfrângere strategică pentru Rusia într-o țară recent devenită candidată la aderare, Republica Moldova, de care ne leagă mai mult decât un interese pur economice”

Scrisoare deschisă din partea Expert Forum (EFOR), către:

Klaus Johannis, președintele României
Nicolae Ciucă, primul ministru al României
Marcel Ciolacu, președintele Camerei Deputaților
Bogdan Aurescu, ministru de Externe
Virgil Popescu, ministrul Energiei

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:86 %
Vint:1,54 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău