Scriitorul Vladimir Beșleagă împlinește astăzi 85 de ani

  • 25 Iulie 2016 12:31
Scriitorul Vladimir Beșleagă împlinește astăzi 85 de ani

Vladimir Beșleagă, unul dintre cei mai mari scriitori basarabeni, s-a aflat în prima linie în lupta pentru revenirea la alfabetul latin, la care el nu a renunțat niciodată, nici atunci când scrierea în chirilică era obligatorie.

Cea mai importantă lucrare a sa, care l-a consacrat în galeria marilor scriitori, este romanul ”Zbor frânt”, publicat în anul 1966.

Vladimir Beșleagă s-a născut peste Nistru, în satul Mălăiești, în anul 1931.  A studiat după program românesc, cu alfabet latin. Tot în această perioadă, Vladimir Beșleagă descoperă frumusețea limbii române în basmele copilăriei pe care le-a îndrăgit și care, după cum a mărturisit scriitorul în unul din interviurile acordate la Radio Chișinău, i-au marcat viața și creația de mai departe.

În 1996 Vladimir Beșleagă a fost distins cu „Ordinul Republicii”, returnat, în 2003, în semn de protest pentru decorarea cu acest ordin a fostului lider comunist Ivan Bodiul. În 2004 i se acordă Premiul de Excelență al Uniunii Scriitorilor din Moldova pentru întreaga operă literară și publicistică și în 2012 - titlul „Doctor Honoris Causa” al Universității de Stat „Alecu Russo” din Bălți.

Anul acesta printr-un ordin al președintelui României, Klaus Iohannis, scritorului i-a fost conferit  Ordinul "Meritul Cultural"în grad de Comandor, “în semn de înaltă prețuire pentru contribuția semnificativă avută la promovarea valorilor democrației în Republica Moldova, pentru consolidarea comunității de limbăși civilizație de o parte și de alta a Prutului”.

În acest an, Vladimir Beșleagă a publicat volumul de memorii ”Tata Vasile în 73 de episoade și XIV scrisori”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
10,52
Câțiva nori
Umiditate:99 %
Vint:4,12 m/s
Thu
16
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău