Scriitorul Vladimir Beșleagă a primit titlul Meritul Cultural al Filialei Cluj a Academiei Române

  • 18 Octombrie 2023 14:34
Scriitorul Vladimir Beșleagă a primit titlul Meritul Cultural al Filialei Cluj a Academiei Române

Filiala Cluj a Academiei Române a conferit, miercuri, titlul Meritul Cultural scriitorului Vladimir Beșleagă, din Republica Moldova.

Prof Ioan Bolovan, membru corespondent al Academiei Române și directorul Institutului de Istorie "George Barițiu" a declarat, în cadrul evenimentului festiv, că lui Vladimir Beșleagă i se acordă "Medalia și diploma Distincția culturală pentru opera sa impresionantă pusă în slujba propășirii culturale a națiunii române".

Vladimir Beșleagă, 92 de ani, este eseist, jurnalist, prozator, scriitor și traducător din Republica Moldova.

El n-a putut să fie prezent la eveniment, dar a transmis un scurt mesaj video în care mulțumește pentru distincția acordată.

"Țin să mulțumesc filialei Cluj a Academiei Române și personal domnului academician Doru Pamfil, domnului profesor Ioan Bolovan, domnului doctor Varga Attila. Mulțumesc cu recunoștință pentru distincția care mi-a fost acordată. Vreau să vă spun cu toată sinceritatea că am un loc aparte pentru orașul Cluj-Napoca, care este inima Transilvaniei și care îmi trezește în minte foarte multe amintiri frumoase din viața lungă pe care am trăit-o pe lumea aceasta", a spus Vladimir Beșleagă.

În cadrul "Zilele Academice Clujene", la Cluj-Napoca a avut loc, miercuri, conferința internațională "Societățile și instituțiile lor. Aspecte metodologice și abordări istoriografice".

În cadrul manifestărilor au primit titlul de Membru de onoare al Institutului de Istorie "George Barițiu" al Academiei Române prof emerit Antoinette Fauve-Chamoux, Ecole des Hautes Etudes de Sciences Sociales, Paris; cercetătorul dr Peter Urbanitsch, de la Academia Austriacă de Științe; prof univ Cristina Pocol, de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca; prof Maria Rițiu, dela Colegiul Național "Emil Racovița" din Cluj-Napoca; ing Alina Pop, vicepreședinte al Clubului Francofon de Afaceri și director de operațiuni al Foundever România.

La Cluj-Napoca are loc, în perioada septembrie-noiembrie, șirul de manifestări Zilele Academice Clujene, aflat acum la a 36-a ediție, care cuprinde simpozioane, conferințe, prezentări ale revistelor institutelor, colocvii și ateliere, în format fizic și hibrid, care facilitează schimbul de experiență între peste trei sute de participanți - cercetători și specialiști din mediul universitar național și internațional.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:62 %
Vint:1,54 m/s
Thu
17
Fri
18
Sat
15
Sun
15
Mon
18
Arhivă Radio Chișinău